Unii în Iad, alţii în Rai

13 iunie 2010 17:32   Actualitate
Ultima actualizare:

România a dat în clocot, dar arşiţa nu se dă plecată. În următoarele zile, vom fierbe din nou la foc mic, pentru că meteorologii au anunţat că avertizarea cod galben de caniculă se prelungeşte până mâine seară.

De noul val de căldură vor fi afectaţi doar locuitorii din jumătatea de sud a ţării. Cu alte cuvinte, vremea se va menţine caniculară în Oltenia, Muntenia, Moldova şi în partea continentală a Dobrogei, unde maximele vor fi între 35 şi 37 de grade.

Răcoare nu a fost nici măcar la "polul frigului". Aici, temperaturile au depăşit în weekend 30 de grade Celsius. La Miercurea Ciuc, termometrele au indicat sâm­­bătă 32,3 grade. Chiar şi aşa, pentru unii canicula nu a fost resimţită la intensitate maximă.

La Bâlea Lac, au fost doar 17 grade Celsius, iar sute de turişti au urcat la peste 2.000 m altitudine pentru a participa la Serbările Zăpezii.

Sunt locuri unde stratul de omăt depăşeşte 3 m, aşa că în zonă a fost rost de o bătaie cu bulgări. Am organizat întreceri cu ATV-rile, concurs de tras frânghia, dar şi fotbal, volei sau tir, pe zăpadă", spune Marius Olariu, organizatorul evenimentului.

La Peştera Urşilor nu au fost mai mult de 10 grade, iar pentru muncitorii de la fabrica de gheaţă din Capitală, căldura nu a însemnat deloc un capăt de ţară.

Oamenii lucrează aici la doar -2 grade Celsius. Arşiţa a fost o grea încercare, în schimb, pentru bucureştenii care au rămas în oraş. Aceştia au căutat un colţ de umbră şi puţină răcoare la ştrand, unde s-au înghesuit cu sutele. Şi pe Litoral şi în staţiunile de pe Valea Prahovei a fost aglomeraţie, dar cu o baie în mare şi o bere rece oamenii au reuşit să mai "coboare" temperaturile.

Citeşte şi:

Atenţie! Codul galben de caniculă a fost prelungit

Puneţi aer condiţionat că ne topim!

Viaţa la 40°C

Canicula a învins marele câştig de la Loto

Cum

să faci faţă mai uşor caniculei

150 de căzuţi în stradă şi două decese

Canicula din weekendul care tocmai s-a încheiat le-a dat mari bătăi de cap bucureştenilor. Serviciul de Ambulanţă a intervenit în aproape 1.050 de cazuri, mai mult de jumătate dintre acestea fiind urgenţe.

Cele mai mari probleme din cauza caniculei le-au avut vârstnicii şi cardiacii. "Am lucrat cu peste 80 de echipaje pe tură pentru a putea face faţă solicitărilor. Am înregistrat 55 de oameni care au căzut în stradă şi 90 de leşinuri din cauza căldurii, iar două persoane au decedat", ne-a declarat Cristian Grasu, medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă.

Valea Prahovei- Turiştii şi-au răcit berile în apa de izvor

Mii de turişti au ales în weekend staţiunile din Valea Prahovei pentru a scăpa de arşiţa din marile oraşe. Cele mai aglomerate au fost poienile de pe văile din Bucegi.

Şi dacă tot a fost cod galben de căldură, mulţi turişti au decretat cod verde la distracţie. Aşa că au încins grătarele şi au pus berile în apa rece de izvor.

„Am venit de vineri la munte şi am sperat că aici vom găsi răcoarea pe care ne-am dorit-o. La Bucureşti este infernal. Noroc că ne petrecem ziua la marginea pădurii. Mai un grătărel, mai o bere la rece, dar cea mai bună soluţie rămâne baia în izvorul din apropiere", a spus Georgian Enea, turist din Capitală.

25.000 de români s-au înghesuit la plajă

Drumuri blocate prin staţiuni, aglomeraţie la terase, mulţi turişti în apă şi temperaturi de 35 grade Celsius la umbră au fost ingredientele weekendului de la mare.

Primul sfârşit de săptămână canicular din acest sezon i-a gonit pe cei mai mulţi turişti în apa mării şi la singurul parc de distracţii acvatic din staţiunea Mamaia, Aqua Magic. Hotelierii au anunţat că numărul turiştilor s-a ridicat la circa 25.000. Doi turişti au cerut duminică ajutorul Ambulanţei pentru că au făcut insolaţie.

Se bălăcesc la miezul nopţii

Apa vă scapă de caniculă. Nu doar în timpul zilei, ci şi noaptea. Bucureştenii fac baie în ştranduri chiar şi la miezul nopţii, întrucât acestea sunt deschise până târziu în timpul verii. Bazinele sunt atracţia tinerilor care se întorc de la terasă. Ionel a venit la ştrand cu toată gaşca de cartier.

Ei se întrec la sărituri în bazin, iar miza este o ladă de bere rece ca gheaţa.

Peştera Urşilor: 10 grade

Peştera Urşilor din Bihor este cea mai spectaculoasă peşteră din România. Însă bihorenii şi turiştii care i-au trecut duminică pragul au fost atraşi în adâncurile Munţilor Apuseni nu neapărat de curiozitate, cât de dorinţa de a se răcori, în judeţele Bihor temperaturile erau de circa 35 de grade.

Potrivit speologilor care cunosc fiecare metru pătrat din peştera din Chişcău, temperatura oscilează acolo în jurul valorii de 10 grade, pe tot parcursul anului.

Fabrica de gheaţă: -2 grade

Omului ăstuia îi place „la răcoare". Iulian Nicolae ţine căldura la distanţă mai bine ca oricine, 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Nu e vrăjitor, ci unul dintre angajaţii fabricii de gheaţă de pe Bd. Timişoara din Capitală care nu simt canicula deloc în timpul zilei.

„Aici congelăm apa şi o transformăm în blocuri mari de gheaţă. Acestea ajung în paharele voastre cu băutură sub formă de cuburi. Trăiesc la temperaturi de minus 2 - minus 4 grade şi nu mă atinge canicula. M-am obişnuit cu temperaturile astea. La răcoare dau randament", ne-a spus bărbatul.

Atenţie la soare! Faceţi cancer

Canicula aduce cu ea şi o valoare ridicată a indicelui de radiaţii ultraviolete (UV). Medicii avertizează că expunearea prelungită la soare ne pune sănătatea în pericol.

"Radiţiile distrug imunitatea pielii, iar riscul de melanom (n.r. - cancer de piele) creşte alarmant în aceste condiţii. Cei care folosesc creme de protecţie îşi «permit» să stea mai mult în arşiţă şi au falsa impresie că sunt 100% protejaţi, însă lucrurile nu stau chiar aşa", ne-a explicat dr. Corina Zigu, medic dermatolog. Specialiştii recomandă să facem plajă în intervalul orar 8.00 - 11.00 şi după ora 17.00. Meteorologii susţin că în Banat şi Transilvania, dar şi într-o arie restrânsă din zona de nord a Dobrogei, indicele UV se situa ieri între opt şi zece unităţi, corespunzător nivelului "foarte mare" pe o scară internaţională de măsurare a acestui indicator.

Mai multe