Unii români aleg să-şi alimenteze maşinile peste graniţă. Vezi aici cât costă carburanţii în ţările vecine!
De doua săptămâni, în mai multe oraşe din ţară, şoferii au pornit un protest inedit faţă de majorarea preţurilor la carburanţi. Ei au alimentat în cantităţi foarte mici şi au plătit în monede cu valoare redusă, pentru a petrece cât mai mult timp la pompă şi pentru a încetini fluxul vânzărilor. Unii au fost şi sancţionaţi pentru deranjarea liniştii publice atunci când protestele au devenit agresive.
Totuşi, unii români, şi anume cei care locuiesc în oraşele apropiate de graniţă, sunt ceva mai norocoşi. Mulţi dintre ei aleg sa-şi alimenteze maşinile "din vecini".
Dacă la noi motorina costă 5 lei, în Ucraina acesta costă de la 2,45 până la 3,7 lei litrul, iar benzina 5,15 faţă de Ucraina unde costă de la 2,6 la 3,8 lei litrul.
Sute de sătmăreni trec graniţa săptămânal pentru a economisi la preţul benzinei şi motorinei. În Ucraina, preţul la motorină începe 2,4 şi se termină la 3,7 lei litrul, iar la bezină de la 2,6 la 3,8 lei litrul. Citiţi aici mărturiile celor care profită de aceste diferenţe de preţ.
Maramureşenii trec în Ucraina să-şi facă plinul la maşiniDe la 1 ianuarie, maramureşenii fac drumuri în Ucraina să-şi alimenteze maşinile. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Maramureş, de la începutul anului 2011 au tranzitat PCTF Sighetu Marmaţiei 27.300 de persoane cu 9.010 maşini, cu 1.530 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. În medie, 500 de maşini tranzitează zilnic acest punct de trecere al frontierei.
Benzina la bulgari este mai ieftină cu 30 de bani
Deşi vecinii noştri de peste Dunăre au preţuri convenabile la alimente, la benzină lucrurile stau aproape la fel ca în România. Călărăşenii spun că preţul benzinei este mai ieftin la Silistra cu 30 de bani.
Mai mulţi bucovineni merg în ţara vecină să-şi facă plinul
Deoarece graniţa cu Ucraina este la doar câţiva kilometri de Suceava, iar acolo litrul de benzină costă 3,5 lei, tot mai mulţi bucovineni merg în ţara vecină să-şi facă plinul.
„Cunosc foarte mulţi taximetrişti care merg la câteva zile şi alimentează la ucraineni. Acolo e foarte ieftin, vreo 3,5 lei", ne-a spus Andrei Strugaru, din Suceava.
Botoşănenii care locuiesc în localităţile de la graniţa cu Republica Moldova merg la pompele din Basarabia. Litrul de motorină nu depăşeşte 4 lei, iar şoferii fac astfel economie de 100 de lei la un singur transport.
„Mergem în staţiile de alimentare din Lipcani şi Costeşti ca să cumpărăm motorină. Preţurile sunt mult mai mici decât în România, iar unii trec şi de două -trei ori pe zi prin vamă fără bagaje, dar cu rezervoarele pline", ne-a spus Costel Marcu, din Săveni.
Claudiu Popa, un gălăţean care ia drumul fostelor soviete cam o dată la două săptămâni a explicat pentru "Adevărul de Seară Galaţi" motivele care îl îndeamnă să "investească" în ţările vecine."Nimeni nu mă poate opri să-mi fac plinul la maşină în Ucraina. Atâta timp cât nu vin cu o cisternă de combustibil, pe care ulterior să o vând, totul este absolut legal. De pildă la două plinuri de benzină făcute în Ucraina, eu mai economisesc încă unul. Mai mult, din moment ce mă duc acolo cumpăr şi peşte şi ţigări sau coniac, evident numai cantitatea permisă de lege", a explicat acesta.
Totuşi, cărăşenii se ţin departe de benzina de pe piața sârbească
Distanţa de aproximativ 110 kilometri între Reşiţa şi primele localităţi din Serbia îi face pe locuitorii din judeţul Caraş-Severin să se gândească de două ori înainte de a trece graniţa pentru a alimenta. Cu toate că preţurile de peste sunt mai mici, câştigul unui reşiţean ar fi mult prea mic. Un autoturism cu capacitatea cilindrică medie consumă 11 litri, respectiv 24 de litri dus-întors. Preţul unui litru de benzină, 95 fără plumb, este de 4,7 lei.