UPDATE Prahova: Înalt magistrat, reţinut de DNA pentru că a luat şpagă

5 noiembrie 2009 8:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce ar fi luat mită 37.000 de euro de la doi interlopi, informează Newsin.

Potrivit surselor, judecătorul ar fi primit de la o avocată, în două tranşe, suma de 37.000 de euro, pentru a îi favoriza pe doi interlopi din Prahova, care aveau dosare pe rolul instanţei unde acesta era judecător. Dumitru Rebegea, şeful Secţiei penale a Tribunalului Prahova, reţinut de procurorii DNA-structura centrală, a dispus eliberarea a doi interlopi periculoşi, Sandu Zamfir, zis Austrianu, şi Florin Pârjol, capul clanului Ghenosu, potrivit unor surse judiciare citate de agenţia NewsIn.

Aceleaşi surse spun că din interceptările convorbirilor dintre magistrat şi avocata care l-ar fi mituit reiese modul în care judecătorul "îi învăţa" să scape legal de arestul preventiv. Astfel, magistratul îi spunea avocatei să facă cerere de încetare a arestului preventiv cu câteva zile înainte ca mandatul să expire. Apoi, avocaţii nu veneau la termen, judecătorul amâna cauza, iar la termenul următor Rebegea constata că arestul a încetat de drept, pentru că a trecut perioada legală de 30 de zile.

Sandu Zamfir era cercetat pentru mai multe infracţiuni de şantaj şi înşelăciune, iar Florin Pârjol, liderul clanului Ghenosu, pentru infracţiuni de şantaj, constituire de grup infracţional organizat şi fraude financiare. Magistratul va fi dus pentru mandat de arestare la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii au încuviinţarea CSM pentru reţinerea judecătorului prahovean.

În luna martie, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus cercetarea, în stare de libertate, a şapte persoane, care făceau parte din cunoscuta grupare "Ghenosu" din Dâmboviţa, deşi acestea erau anchetate pentru infracţiuni periculoase, potrivit anchetatorilor care s-au ocupat de caz.

Măsura i-a nemulţumit pe poliţiştii care au lucrat la acest caz. Aceştia au avertizat că acuzaţii eliberaţi sunt extrem de periculoşi, fiind cercetaţi pentru şantaj, lipsire de libertate, trafic de persoane, tâlhărie sau omor.

Procurorii DIICOT au reuşit să anihileze gruparea "Ghenosu" după un an de anchetă. După ce 11 persoane din această grupare au fost arestate preventiv, şapte au fost eliberate de Curtea de Apel Ploieşti. "Eliberarea este un lucru care va îngreuna foarte mult cercetarea în acest caz complex, ţinând cont că e o grupare de crimă organizată extrem de periculoasă", a explicat, la Realitatea TV, comisarul şef Dan Furtună, şef BCCO Ploieşti. Procurorii i-au trimis pe cei 11 în instanţă doar pentru infracţiuni informatice şi de şantaj, deşi, spun ei, există probe şi pentru tâlhării sau trafic de persoane. Motivul este că instanţa a scurtat de două ori mandatele de arestare preventivă, de la 30 la 15 zile. "Toate victimele care doreau să spună adevărul s-au retras şi n-au mai declarat absolut nimic. Este în stadiul informativ, dar o să probăm, sunt implicaţi şi în omoruri la comandă", a precizat Dan Furtună. Capul reţelei, Florin Pârjol, zis Ghenosu, în vârstă de 35 de ani, a rămas în arest împreună cu alţi doi acuzaţi.

Citeşte şi:

Mai multe