Uraaa, am ajuns pe Marte!
Robotul american Curiosity a ajuns ieri, după o călătorie de 8 luni şi după ce a străbătut 570 de milioane de kilometri, pe Marte.
La scurt timp după ce a ajuns pe Planeta Roşie, robotul a transmis trei imagini, una dintre ele arătând roata vehiculului pe suprafaţa marţiană.
NASA a prezentat realizarea ca cea mai complexă din istoria roboticii spaţiale.
"Curiosity" sau „Mars Science Laboratory" este cel mai bine dotat laborator ştiinţific trimis până acum pe o planetă îndepărtată.
Iată primele imagini de pe Planeta Roşie
Timp de doi ani de zile, robotul va căuta semne care să releve dacă mediul planetei ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vieţii.
Curiosity, care cântăreşte 900 de kilograme, este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât predecesorii săi „Spirit" şi „Opportunity".
Mai mult, robotul este echipat cu zece instrumente ştiinţifice printre care un braţ cu camere de înaltă definiţie, un laser pentru studierea ţintelor aflate la o distanţă de şapte metri, dar şi cu o staţie meteo.
Curiosity a fost lansat pe 26 noiembrie 2011, la bordul unei rachete Atlas V de la Cap Canaveral, în Florida.
Cu Curiosity pe suprafaţa planetei Marte, „este ca şi cum am avea acolo 200 de cercetători virtuali. Este o maşinărie de vis", spune Ashwin Vasavad, adjunct al directorului ştiinţific al misiunii.
Întreaga operaţiune a costat 2,5 miliarde de dolari.
Click! spune:
Poate fora pe Marte! Robotul care se deplasează pe şase roţi posedă şi un braţ articulat de 2,1 metri capabil să foreze până la o adâncime de şase centimetri în rocă, o premieră pentru Marte.
Eşantioanele culese vor fi analizate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului.
Click pe imagine pentru mărire