Uriaşele dune de nisip de pe Marte se deplasează - FOTO

4 februarie 2011 17:08   Actualitate
Ultima actualizare:

Aceste dune au o suprafaţă comparabilă cu cea a statului Texas şi sunt situate în apropierea polului nord de pe Marte. Observaţiile specialiştilor americani au fost realizate pe parcursul a doi ani marţieni, echivalentul a patru ani tereştri, transmite Mediafax, citat de adevărul.ro.

Potrivit specialiştilor, înaintea unei campanii de monitorizare nu s-au observat schimbările, tocmai de aceea exista convingerea că aceste dune ar fi statice şi că s-ar fi format cu foarte mult timp în urmă, când vânturile ar fi bântuit planeta.

"Numărul şi amploarea schimbărilor acestor dune sunt cu adevărat surprinzătoare", a declarat Candice Hansen de la Universitatea Arizona, principalul autor al acestei descoperiri, pentru revista Science.

Sursa: NASA/University of Arizona

Pentru explicarea fenomenului, oamenii de ştiinţă au emis două ipoteze: topirea sezonieră a gheţurilor de dioxid de carbon sau furtunile de pe Marte sunt mult mai puternice decât se crede.

Straturi de gheaţă de CO2, o gheaţă uscată, acoperă regiunile cu dune de nisip pe timpul iernii şi revin la starea gazoasă în timpul primăverii când cresc temperaturile, explică specialiştii. De altfel, ei au fost uimiţi să constate că în doar un an marţian, urmele de avalanşe s-au şters aproape în întregime.

Datele transmise de sondele trimise pe Marte, cum Phoenix, au relevat că vânturile de intensitate mare sunt rare pe această planetă, iar simulatoarele nu permit prognosticarea vitezei pe care vânturile trebuie să o aibă pentru a putea ridica firele de nisip. Atmosfera marţiană este formată din CO2 în proporţie de 97%.

Vezi mai jos imagini uimitoare cu dunele de pe Marte

Sursa: NASA/University of Arizona

Mai multe