Urşii pot tremura zile întregi pentru a-şi încălzi corpul

18 februarie 2011 21:55   Actualitate
Ultima actualizare:

Spre deosebire de alte mamifere care hibernează, în cazul urşilor negri metabolismul este decuplat de temperatura corpului în perioada de hibernare, scrie Yahoo News.

În plus, această stare de hibernare în care metabolismul funcţionează la 25% din capacitatea normală, se continuă timp de câteva săptămâni şi după trezirea animalului, în primăvară.

Acest fenomen este surprinzător pentru că de obicei, se estima că scăderea funcţiilor metabolice la animalele care hibernează nu coboară mai mult de 50% pentru fiecare 10 grade pe care le pierde temperatura corporală, conform studiului prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progres Ştiinţific (American Association for the Advancement of Science - AAAS), conferinţă desfăşurată între 17 şi 21 februarie la Washington.

Urşii negri din Alaska nu pierd decât cinci până la şase grade din temperatura corporală în perioada hibernării, însă metabolismul lor scade cu 75%.

Aceste mamifere dispun de un mecanism intern ciclic de reglare a temperaturii în perioada hibernării. Odată ce temperatura corpului coboară la 30 de grade Celsius, urşii încep să tremure pentru ca temperatura să crească. Aceste frisoane pot dura mai multe zile, până când temperatura ajunge la 36 de grade Celsius. După ce această temperatură este atinsă, frisoanele se opresc şi ciclul este reluat atunci când temperatura corpului coboară din nou la 30 de grade Celsius.

Pentru că oamenii de ştiinţă şi-au dat seama cum urşii îşi reduc consumul de energie, dar încă îşi menţin temperatura corpului relativ caldă, într-o zi ar putea avea implicaţii importante pentru tratarea victimelor de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Autorul studiului, Brian M. Barnes de la Universitatea din Alaska, a menţionat că, după hibernare, urşii negri nu suferă de pierderea masei osoase sau a masei musculare, care apar la om, după o lungă perioadă de inactivitate.

El a spus că, dacă oamenii de ştiinţă ar putea înţelege mai bine mecanismele din spatele cererii metabolice, ar putea fi posibilă dezvoltarea de noi terapii şi medicamente pentru oameni. În timp ce aceasta ar necesita o cercetare mai îndelungată, oamenii de ştiinţă spun că înţelegerea procesului de hibernare ar putea ajuta în prevenirea osteoporozei şi a atrofiei musculare.

Mai multe