VIDEO Avertizare îngrijorătoare în privinţa climei
Un raport al Naţiunilor Unite trage un semnal de alarmă în privinţa climei. Un grup de experţi avertizează că, dacă temperatura Globului va creşte cu mai mult de 1,5 grade Celsius, milioane de oameni vor avea de suferit.
Fereastra în care putem acţiona pentru oprirea încălzirii globale nu s-a închis, dar guvernele şi oamenii trebuie să acţioneze acum, la scară largă, pentru a limita creşterea temperaturii de pe Pământ.Raportul este cea mai gravă avertizare de până acum transmisă de oamenii de ştiinţă care cercetează fenomenul încălzirii globale. Documentul de 33 de pagini a fost întocmit pe parcursul a trei ani.
JIM SKEA Grupul interguvernamental pentru schimbări climaterice "Emisiile de carbon vor trebui să fie diminuate substanţial până în 2030, pentru a preveni a creştere a temperaturii globale cu peste 1.5 grade Cesius la mijlocul secolului acesta. Apoi va trebui să captăm şi să scoatem din atmosferă dioxidul de carbon în exces. "Astfel, spune raportul, până în 2050, trebuie să găsim variante de a nu spori cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă. Trebuie să acţionăm imediat şi rapid în domenii precum: felul în care producem şi consumăm energie, folosirea pământului arabil, urbanism şi industrie. Pentru asta, va trebui să cheltuim 2,5 la sută din Produsul Global Brut.LEE HOESUNG preşedintele Grupului interguvernamental: "Limitarea încălzirii cu 1,5 grade Celsius nu e imposibilă, dar vor trebui făcute schimbări fără precedent în toate aspectele societăţii. Există numeroase beneficii de a limita această încălzire la 1,5 grade Celsius, şi nu la două grade sau mai mult. Fiecare zecime de grad contează."Planeta s-a încălzit deja cu un grad Celsius de la Revoluţia Industrială încoace. Dacă nu schimbăm nimic, temperatura Terrei va creşte cu marja de siguranţă, adică 1,5 grade Celsius, până în 2030, şi îşi va continua trendul ascendent, ajungând la 3-4 grade şi transformând multe zone de pe Glob în regiuni nelocuibile. Dacă temperaturile se vor ridica doar cu două grade Celsius, spre exemplu, nivelul mărilor şi oceanelor va creşte cu 56 de centimetri, toaterecifurile de corali vor dispărea, zeci de milioane de oameni vor fi expuşi la inundaţii, iar culturile de orez, orz şi grâu vor fi diminuate. În plus, verile vor fi tot mai calde, iar iernile tot mai geroase şi grele. Zonele aride se vor extinde. Fenomenele meteo extreme - furtuni, ploi torenţiale, uragane - se vor înteţi, afectând sute de milioane de persoane.