VIDEO: Mărturia emoţionantă a iubitei directorului Charlie Hebdo

9 ianuarie 2015 8:42   Actualitate
Ultima actualizare:

Partenera caricaturistului Stephane Charbonnier, ucis în atacul de la revista Charlie Hebdo, a vorbit despre moartea lui în cadrul unei emisiuni de ştiri difuzată de postul francez BFMTV.

Jeannette Bourgrab, fost secretar de stat pentru Tineret şi Viaţa în Comunitate, a povestit moment în care a aflat că Charb a murit, potrivit huffingtonpost.com.

"Eram într-o întâlnire şi am aflat că a fost un atac. I-am trimis un mesaj, pe urmă un al doilea mesaj şi un al treilea mesaj, apoi am sunat şi nu a răspuns, iar el nu făcea niciodată aşa ceva. Când ajuns la sediul redacţiei, erau cordoane şi nu ne lăsau să intrăm şi atunci am aflat că a murit. A murit stând drept. Apăra secularismul, apăra spiritul lui Voltaire, era rezultatul spiritului Republicii pe care l-am uitat aproape. A murit, executat cu camarazii lui, aşa cum avea obiceiul să spună", a declarat Bourgrab. 

Ea a mai spus că, dacă ar fi preşedinte, ar decreta ca toţi caricaturiştii morţi să fie înmormântaţi în Pantheon, locul unde sunt înmormântaţi Voltaire şi Jean-Jacques Rousseau: "Au murit apărând libertatea de exprimare. Au murit pentru ca noi să fim liberi în ţara asta, în Franţa a lui 2015". 

Bourgrab, fiica unor imigranţi din Algeria, a criticat dur Islamul şi religia în general în trecut. Membră a partidului lui Nicolas Sarkozy, ea a fost şefa Comisiei Anti-Discriminare în timpul administraţiei Sarkozy. 

Întrebată dacă e un semn al speranţei faptul că oamenii din jurul lumii se strâng în jurul sloganului "Je Suis Charlie", ea a fost categorică: "Nu, pentru că el e mort. E o înfrângere. E o tragedie pentru ţara noastră şi refuz să mă bucur că oamenii au ieşit în stradă. Pentru că am rămas fără persoana care mă însoţea în viaţă". 

Mai multe