VIDEO Un crater enorm, de 80 de metri, a apărut la "capătul lumii"

17 iulie 2014 1:11   Actualitate
Ultima actualizare:

Un crater uriaş, cu un diametru de 80 de metri, a apărut brusc în Siberia, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune.

Fotografiile realizate din avion prezintă un fel de groapă uriaşă aproape perfect cilindrică, cu diametrul de 80 de metri, ce a apărut dintr-o dată în Peninsula Iamal din nordul Rusiei, scrie Mediafax.

O echipă de cercetare a fost formată pentru a studia cauzele producerii acestui fenomen în Peninsula Iamal, al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Internauţii ruşi au lansat deja o serie de speculaţii, potrivit cărora craterul uriaş ar indica "locul de aterizare al unei nave extraterestre".

Însă un expert rus consideră că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală, care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, care explodează în atmosferă ca "dopul unei sticle de şampanie".

Experţii spun că zonele întunecate ce formează inelul intern al craterului indică "arsuri severe" care au pârjolit marginile acestuia.

O altă teorie spune că formaţiunea a apărut în urma impactului cu un meteorit care a căzut în acea regiune din Districtul autonom Iamalia-Neneţia, la o distanţă de circa 32 de kilometri de exploatarea de gaze naturale Bovanenkovo.

"Experţii s-au pus de acord în privinţa faptului că solul din jurul gropii pare să fi fost aruncat din interiorul craterului spre exterior, formând un crater suficient de mare prin care pot să zboare mai multe elicopter Mi-8", afirmă cotidianul The Siberian Times.

Expediţia ştiinţifică organizată de autorităţile din Districtul autonom Iamalia-Neneţia include experţi de la Centrul pentru studii arctice din Rusia şi de la Institutul pentru criosferă din cadrul Academiei de ştiinţe a Federaţiei Ruse.

Specialiştii vor recolta eşantioane de sol, aer şi apă de la faţa locului. Ei vor fi însoţiţi de un specialist de la Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Un purtător de cuvânt al ministerului de resort din Iamalia a respins teoria impactului cu un meteorit: "Putem spune cu siguranţă că nu este vorba de un meteorit".

Mai multe