Vinde ţuică în sticle împodobite cu aur
De la uiumul, plata în natură, pe care în anii '90 îl primea de la localnicii care îşi distilau ţuica în cazanele sale, Silviu Zetea, din localitatea sătmăreană Medieşu Aurit, ajunge în prezent la vânzări zilnice de peste 100 de litri şi o cifră de afaceri anuală de aproape o jumătate de million de euro.
A riscat investind consistent în prezentare, a pariat pe o imagine de lux, iar succesul nu a întârziat să apară. Începutul anilor 2000 a fost perioada în care producătorul sătmărean de ţuică Silviu Zetea (49 de ani) a decis să asocieze luxul cu tradiţia, revoluţionând afacerea pornită la începutul secolului trecut de bunicul său.
„În anul 2000 am creat ţuica de lux, într-o prezentare costisitoare. Numai eticheta, pe care numele Zetea este scris cu fire de aur încrustate în sticlă, m-a costat atunci cât tot ambalajul folosit anterior. Am riscat mult atunci, fiind considerat de unii prea curajos, ca să nu spun altfel", îşi aminteşte Silviu Zetea.
Medalia de Argint obţinută în anul 2001, la un Concurs Mondial organizat la Bruxelles, a fost rampa de lansare pentru producătorul sătmărean de palincă.
Macerarea materiei prime se face în butoaie de stejar vechi, de 500 de litri, tăria este triplu distilată, iar perioada de învechire este de minimum şase luni.
„Produsele Zetea au fost apreciate mai întâi în străinătate, ulterior a venit şi notorietatea în ţară", spune Silviu. "Ţuica Zetea" a ajuns să fie cunoscută până în Ţara Soarelui Răsare, fiind oferită de către o delegaţie a României premierului Japoniei, dar şi altor 43 de ambasadori, veniţi într-o vizită privată chiar la distileria din Medieşul Aurit.
„Am fost promovat şi fără să ştiu, chiar de instituţii ale statului şi diverse companii, în întâlniri sau delegaţii oficiale",mai spune Silviu Zetea. Acesta îşi aminteşte că distincţiile internaţionale i-au crescut exponenţial afacerea, în 2001 având o creştere de 300 %.