Voluntarii muncesc 15 ore pe zi!
Poate cea mai des întâlnită imagine la acest Mondial e ceea cu o persoană îmbrăcată într-un trening galben-verde încercând să explice ceva unui suporter nedumerit.Nu e vreun vreun fan bafana-bafana ci un voluntar. Şi ca el mai sunt alţi 18.000.
În competiţia în care s-au investit miliarde de euro pentru stadioane, drumuri şi sisteme de securitate, iar jucătorii şi antrenorii sunt plătiţi cu alte milioane de euro, nişte oameni şi-au oferit serviciile în slujba celui mai mare eveniment fotbalistic al planetei pe gratis.
Dacă fotbaliştii sunt cu spectacolul, FIFA cu marketingul şi Africa de Sud cu infrastuctura, voluntarii sunt furnicuţele Mondialului, cei care învârt rotiţele turneului.
Îi vezi peste tot. La birouri de informaţii, la centrul media, la autobuze, la IT, la birourile de traduceri, la aeroport, în tribune şi la restaurant. În Germania, acum 4 ani, au fost doar 5.000.
Acum, parcă întreaga Africă a venit în ajutorul surorii din sudul continentului pentru a pune umărul la organizarea primului "Mondial negru". Povesteşte Ayina, o voluntară din Johannesburg.
"Am auzit că se fac aplicaţii pentru voluntari acum un an. M-am înscris şi eu, nu credeam că o să fiu acceptată, am înţeles că au fost aproape 70.000 de cereri din 170 de ţări, 1.500 pe zi. Singura condiţie era să ai peste 18 ani, iar interviurile au fost date în Africa de Sud şi în 52 de ambasade din lume. Am susţinut teste de limba engleză şi de folosit computerul, iar apoi am primit răspunsul că am fost selectată. Am participat apoi la cursuri în care am învăţat cum trebuie trataţi turiştii şi mă bucur că pot contribui şi eu cu ceva la acest eveniment care pune sub lupa întregii lumi Africa de Sud".
Un alt voluntar, Mark, din Canada, e venit în Africa de Sud încă de la sfârşitul lui mai.
"A fost o oportunitate unică pentru mine şi pentru mulţi alţii. Chiar dacă nu primim niciun ban pentru munca noastră, ni s-a plătit transportul, mesele în zilele în care suntem pe teren, cazarea şi ni s-au dat uniforme. Dar cel mai important e că avem ocazia să vedem pe viu meciurile Mondialului, mai toţi voluntarii sunt şi suporteri care nu ar fi avut altfel posibilitatea să ajungă la un turneu final", povesteşte el.
Voluntarii ajunşi în Africa de Sud muncesc pe rupte
Şoferii au primit maşini noi
În zilele meciurilor, un voluntar munceşte şi câte 15 ore pe zi. E şi cazul lui Kagisho, şofer pe unul dintre autobuzele care transportă jurnalişti la stadion.
"Fac curse de dimineaţa şi până la miezul nopţii, când pleacă ultimii ziarişti de la stadion. Ne-au cumpărat autobuze noi la toţi pentru Mondial", spune el, arătându-mi mândru kilometrajul de la bord, care arată că a mers câteva mii de kilometri.