Vrea în Cartea Recordurilor, cu bicicleta din lemn

5 septembrie 2010 16:41   Actualitate
Ultima actualizare:

A lucrat câţiva ani în bucătăria apartamentului din Cluj-Napoca până a pus pe roţi prima bici­­cletă făcută exclusiv din lemn. Acum, vrea să ajun­­gă cu ea la Budapesta.

Czirjak Sandor are 65 de ani şi şi-a pus în gând să intre în Cartea Recordurilor după ce şi-a construit singur prima bicicletă, din lemn. Singurele elemente dintr-un alt material sunt cauciucurile şi kilometrajul de pe ghidon.

A lucrat două ierni ca să o termine, iar „atelierul" său a fost, de fapt, bucătăria de 6 mp din apartamentul în care locuieşte. Sandor a parcurs cu ea, până acum, peste 800 km şi spune că a atins viteza de 18 km/h pe drum drept.

Sandor s-a obişnuit deja să fie în centrul atenţiei când iese la plimbare cu bicicleta din lemn. Curioşii întorc capul după el pe stradă, iar unii i-au propus sume frumoase de bani pentru a o cumpăra.

Vezi mai multe imagini în Mediacenter!

Cea mai mare sumă care i-a fost oferită pentru bicicletă a fost de 10.000 €. Dar nu a vândut-o pentru că a vrut să termine tot ce avea de făcut la ea.

„Acum, dacă primesc peste 5.000 €, o voi da. Lucrez la cea nouă, iar banii obţinuţi mi-ar fi foarte folositori", spune el. Cursa de la Cluj-Napoca la Budapesta este programată pentru anul viitor, dar o va face pe o nouă bicicletă, mai „tânără", pe care spune că o va termina în martie.

Cât priveşte Cartea Recordurilor, principalul obstacol sunt banii: „Îmi trebuie 1.700 € pentru taxa de înregistrare. Ştiu tot ce am de făcut, anul trecut am început demersurile. Îmi lipsesc doar banii", zice Sandor.

Bicicleta funcţionează cu ajutorul a două lanţuri făcute din verigi de stejar. Cadrul este tot din stejar, pe care l-a tratat prin fierbere în ulei de in. Axul îl unge cu seu de oaie. Bicicleta cântăreşte 12 kg, cam cât o bicicletă obişnuită.

Mai multe