Zeci de clienţi dau băncile în judecată
Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 50, apărută în iunie, care precizează drepturile persoanelor care au contractat credite în valută de la bănci, a stârnit un val de proteste la nivel naţional. Printre nemulţumiţi se află şi 30 de maramureşeni care s-au constiuit într-un grup şi care vor să dea băncile în judecată. „Avem deja pe listă 30 de persoane care au luat ţeapă de la bancă, dar mai avem încă pe atâţia adepţi care vor să se înscrie şi ei pe această listă“, a declarat Adrian Mureşan, unul dintre păgubiţi. Ei s-au adresat casei de avocatură clujene „Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii“, cu care au programat deja întâlniri pentru consiliere.
Păgubiţii, datori în franci eleveţieni
Majoritatea dintre cei care au decis să dea banca în judecată au împrumuturi în valută, respectiv în franci elveţieni. Printre ei, Adrian Mureşan, un băimărean de 42 de ani, de profesie inginer, care a solicitat în anul 2007 un credit de nevoi personale de la una dintre băncile comerciale. Iniţial, a solicitat acordarea sumei în euro, dar i s-a oferit varianta în franci eleveţieni pentru că la momentul respectiv valuta elveţiană avea cel mai bun curs pe piaţă, iar dobânzile erau cele mai convenabile. „Am girat cu casa şi când am primit împrumutul francul era cotat la cursul de aproximativ 1,8 lei, iar dobânda fixă. Actualmente, francul aproape s-a dublat ca valoare şi trebuie să rambursez suma aproape dublă“, spune Adrian Mureşan.În urmă cu aproape două săptămâni a aflat de la o cunoştinţă de formarea grupului de maramureşeni care vor să dea băncile în judecată şi a decis să adere şi el. „Nu am semnat actul adiţional, cu toate că banca mi-a trimis acasă o scrisoare recomandată prin care îmi solicita să mă prezint să semnez acel act prin care, de fapt, comisionul de risc doreau să-l transforme în comision de administrare“, a subliniat Mureşan. „Nici o bancă nu percepe comision de risc, iar dobânda negociată de mine este fixă potrivit contractului. Prin actul adiţional pe care doreau să mi-l impună ei voiau să transforme dobânda fixă într-una varibilă, dar nu am fost de acord“, a continuat acesta.
Ce tertipuri folosesc băncile
Potrivit Ioanei Laurenţiu, avocat în cadrul Biroului de Avocatură „Laurenţiu, Laurenţiu şi Asociaţii“ din Cluj, băncile se folosesc de diferite tertipuri pentru a renegocia dobânzile. „Pot să solicite garanţii imobiliare suplimentare invocând faptul că piaţa imobiuliară este în cădere liberă sau pot transforma comisionul de risc perceput iniţial într-un de administrare, ceea ce nu este legal. Trebuie văzut fiecare act adiţional în parte să vedem condiţiile în care s-a semnat“, a declarat Ioana Laurenţiu.