Ziua de naştere a lui Ceauşescu, marcată la Scorniceşti doar de presă
Scorniceştiul, localitatea natală a fostului lider comunist Nicolae Ceauşescu s-a aflat marţi în atenţia presei. Prezenţa jurnaliştilor în micul orăşel a fost singurul element ce a marcat în Scorniceşti împlinirea a 92 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu.
Frigul i-a ţinut pe localnici în case, autorităţile locale nu au organizat niciun fel de manifestare pentru a puncta cei 92 de ani împliniţi de la naşterea lui Ceauşescu, iar casa natală a acestuia, îngrijită de un nepot, Emil Bărbulescu, fiu al surorii lui Ceauşescu, Elena Bărbulescu, şi fost adjunct al şefului Miliţiei judeţene până în 1989, a fost deschisă numai la rugămintea ziariştilor.
Emil Bărbulescu spune că de peste 15 ani, ziua de 26 ianuarie se derulează parcă după acelaşi tipar, apariţia ziariştilor, transmisii în direct şi reportaje din faţa casei natale a lui Ceauşescu, interviuri, apoi spre seară ziariştii pleacă şi porţile casei se închid până se încălzeşte vremea.
"Ce să fac azi? Nimic deosebit. Au venit câţiva ziarişti, au plecat, eu rămân aici, e o zi obişnuită pentru mine. Casa e aceeaşi, nu s-a schimbat nimic, o voi redeschide la primăvară, când sper să fie gata şi statuia lui Nicolae Ceauşescu. Am dorit ca statuia să fie gata până astăzi, dar nu a fost posibil, nu am putut ajunge la Bucureşti să o iau, nu avem soclu, nici asupra locului unde va fi aşezată nu m-am decis. Consiliul Local Scorniceşti a aprobat amplasarea statuii în centrul localităţii sau în faţa fostului muzeu al comunei, o altă variantă ar fi în faţa casei natale a lui Ceauşescu" a spus Emil Bărbulescu, conform Agerpres.
Bust monumental
Acesta a precizat că statuia este aproape de finalizare, e realizată din marmură, are dimensiuni de 3 metri înălţime şi doi metri lăţime şi va înfăţişa numai bustul lui Ceauşescu. "Va arăta de parcă bustul va ieşi în relief dintr-o stâncă. Am văzut numai mulajul" a mai spus Bărbulescu, fără a oferi date despre sculptor.
"La primăvară, când va fi gata statuia, când va fi făcut şi un soclu veţi afla cine a făcut-o. Deocamdată nu vă pot spune" a explicat Bărbulescu.
Citeşte şiNicolae Ceauşescu va avea statuie la Scorniceşti
Casă muzeu
Casa în care s-a născut Ceauşescu s-a deschis pentru public în aprilie 2007 şi, de atunci, i-au trecut pragul mii de persoane, de toate vârstele, din ţară, dar şi de peste hotare. Restaurată în 1978 şi închisă publicului timp de aproape 18 ani, casa poate fi vizitată acum zilnic, prin grija lui Emil Bărbulescu.
"Am deschis casa natală a unchiului meu pentru vizitatori, pentru ca ei să nu mai privească de peste gard. Dar şi pentru a le da o şansă să cunoască şi să înţeleagă mai bine istoria noastră recentă", declara în 2008 Emil Bărbulescu.
Trecut «glorios»
Scorniceştiul, altădată înfloritor comparativ cu restul ţării, pentru că era complet electrificat, cu apă curentă, cu gaze naturale şi căldură, pare astăzi încremenit în etapa comunistă, pentru că exceptând câteva faţade de sticlă ale unor firme, restul clădirilor sunt aceleaşi din anii de dictatură.
De atunci s-au mai construit o sală de sport, câteva zeci de locuinţe ANL şi s-a reabilitat, după 20 de ani, Bulevardul Muncii. Acum, în Scorniceşti, şomajul e cuvântul aflat pe buzele tuturor, pentru că Pulsor, fabrica de piese auto, şi-a închis porţile în decembrie, firmele de confecţii textile care ofereau slujbe femeilor, îşi restrâng permanent activitatea, iar alte locuri de muncă nu sunt create.