Alegerile prezidențiale din 2025, în pericol? Reacția avocatului Adrian Cuculis! Ce riscă judecătorul de la Ploiești care a suspendat anularea alegerilor din decembrie: „Soluția este una extrem de periculoasă”
Cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia a dus la un adevărat haos, iar reacțiile instituțiilor statului, cât și a liderilor politici se țin în lanț. La scurt timp însă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a făcut recurs împotriva deciziei controversate a magistratului. Între timp CSM a anunțat că va sesiza Inspecția Judiciară pentru a cerceta o eventuală abatere disciplinară a judecătorului Alexandru Vasile.


Reacția avocatului Adrian Cuculis! S-ar putea anula alegerile prezidențiale din 4 mai?
Click! a discutat cu avocatul Adrian Cuculis și am afalat dacă decizia magistratului va avea efecte juridice. Totodată, avocatul ne-a dezvăluit ce riscă Alexandru Vasile dacă Inspecția Judiciară va cvonstata o abatere disciplinară.
„Soluția pe care a adoptat-o Curtea de Apel Ploiești este una extrem de periculoasă. Este periculoasă pentru că un judecător de Curte de Casație, cum este Curtea de Apel din Ploiești, a calificat, în mod total eronat și contrar tuturor uzanțelor, o decizie emisă de Curtea Constituțională ca fiind un act administrativ.
Deși este atacabilă, o astfel de decizie, provenită din partea unei curți de apel, este de natură să destabilizeze procesul electoral, stabilit printr-o hotărâre de Guvern.
Fac aici referire la faptul că planează o suspiciune cel puțin rezonabilă sau nerezonabilă că, în ipoteza în care Înalta Curte ar menține această decizie, întreaga procedură electorală ar fi dată peste cap.
Deși este puțin probabil să nu fie casată, având în vedere toate incertitudinile care au domnit în România cu privire la procesul electoral, această decizie este, pe de o parte, menită, dar are și aptitudinea de a provoca un haos constituțional.”, a spus avocatul Adrian Cuculis pentru Click!
Ce riscă judecătorul de la Ploiești care a suspendat anularea alegerilor din decembrie
„După cum deja știm, CSM a sesizat Inspecția Judiciară, iar dacă judecătorul care a emis această hotărâre va fi găsit responsabil de o abatere disciplinară gravă, este posibil să fie exclus din magistratură.
Este esențial să înțelegem că, prin suspendarea Hotărârii nr. 32 a Curții Constituționale, din 24 decembrie 2000, procesul electoral din primul tur, precum și o parte din turul al doilea, se consideră neanulat.
Deși alegerile din 4 mai au fost stabilite printr-o hotărâre de Guvern, în ipoteza în care acest litigiu nu este soluționat definitiv și de urgență la Înalta Curte, este posibil ca alegerile din 4 mai, din rațiuni ce țin de siguranța circuitului civil, să fie amânate.”, a mai adăugat avocatul.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, în care câștigător fusese declarat Călin Georgescu. Decizia a fost luată în urma analizării unor documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), transmise de Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Rapoartele furnizate de SRI indică existența unei operațiuni pregătite din timp, desfășurată în favoarea lui Călin Georgescu.