5 sporturi pe care le putem practica iarna pentru a fi sănătoși
Priveliști uimitoare, aer curat și impulsul de a ieși afară. Sunt doar câteva dintre motivele pentru a face sport iarna. Sporturile de iarnă sunt unele dintre cele mai interesante modalități de a vă îmbunătăți sănătatea inimii și nici măcar nu veți simți că depuneți efort.
Cum să rămânem sănătoși practicând 5 sporturi de iarnă
Practicarea sporturilor de iarnă sunt relaxante și stimulează, în același timp, toată musculatura. Ajută, de asemenea, la antrenarea echilibrului, a concentrării și corectarea posturii. Activitățile în aer curat și creșterea ritmului cardiac sunt importante și pentru bunăstarea mentală, scrie bmihealthcare.co.uk.
Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică vă ajută corpul să elibereze endorfinele care vă pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce stresul.
1. Schi-ul de fond
Este o activitate aerobă fantastică deoarece crește rezistența și arde caloriile. Sunt implicate toate grupele de mușchi iar acest lucru menține ritmul cardiac crescut iar sângele bogat în oxigen pompează prin tot corpul. De altfel, se spune că schiul lucrează mușchii despre care nu știai că există..
Schi-ul alpin - vizează „motoarele principale”, și anume cvadricepsul, ischio-jambierii, șoldurile și mușchii piciorului. Schiul de fond, pe de altă parte, lucrează mușchii tricepși și bicepși, gluteus maximus, gastrocnemiu și mușchii coapsei, deoarece sunteți mai dependent de partea superioară a corpului.
2. Patinajul, sport relaxant și antrenant în același timp
Este un sport foarte accesibil, nefiind nevoie de foarte multe ore pentru a-l deprinde. Solicită întregul corp, ajută la dobândirea abilitaților de coordonare, îmbunătățește echilibrul, flexibilitatea, crește rezistența corpului și a musculaturii. Întărește musculatura picioarelor, dar și a spatelui, a abdomenului și a posteriorului.
Are și un efect antidepresiv. Acest sport se practică pe muzică, ritmul îndemnând la mișcări energice și la o stare psihică pozitivă.
3. Snowboardingul
Ca și schi-ul, acest sport presupune rezistența fizică datorită mișcărilor intense și a schimbărilor bruște de direcție. Ajută la menținerea flexibilității și a echilibrului și întărește în special grupele inferioare de mușchi și cei abdominali.
4. Săniușul și bătaia cu bulgări - să nu uităm de copilărie
Săniușul este una dintre cele mai distractive și amuzante activități dintre toate sporturile de iarnă. Pe măsură ce alergi, eliberarea de adrenalină crește, respirația este accelerată și fiecare mușchi din corp este tonifiat. Să nu uităm cum, în copilărie, nu ne mai dădeam duși de pe pârtiile improvizate pentru săniuș. Însă nu este târziu să ne distrăm nici la maturitate.
Bătaia cu bulgări de zăpadă implică lovirea, săritura, aruncarea și alte câteva mișcări rapide. Acestea fac organismul să-și îmbunătățească rezistența și forța musculară.
5. Joggingul
În cazul în care nu poți pleca într-o stațiune montană, sau nu îți place patinajul, atunci joggingul este unul dintre sporturile care pot fi practicate și în sezonul rece. Alergatul pe zăpadă crește gradul de concentrare și de coordonare a mișcărilor, dezvoltă musculatura și crește rezistența corpului.
Cum să fii în siguranță atunci când joci sporturi de iarnă
Este ușor să treci cu vederea riscurile pentru sănătate pe care le prezintă sporturile de iarnă atunci când ești atât de concentrat pe entuziasmul pe care îl aduc. Asigură-te că distracția ta nu este întreruptă de răni, pregătindu-te în mod corespunzător înainte de a pleca.
Pentru schi și snowboard, ar trebui să luați în considerare purtarea unei căști, mai ales dacă intenționați să ieșiți în afara pistei. Unele dintre cele mai frecvente leziuni legate de schi au loc sub șolduri, așa că ar trebui să vă antrenați partea inferioară a corpului pentru a le preveni.
Concentrați-vă pe întărirea cvadricepsului și a mușchilor fesieri (spatele coapsei) prin exerciții precum mersul pe bicicletă și antrenamentul cu greutăți.
Yoga și pilates pot crește, de asemenea, forța, agilitatea și echilibrul, toate acestea fiind vitale pentru a vă menține în formă în timpul sporturilor cu vreme rece. De asemenea, este înțelept să vă îmbunătățiți tehnica, deoarece o cădere urâtă ar putea duce la deteriorarea articulației sau a osului.
Dacă sunteți un patinator pasionat de gheață sau un jucător de hochei pe gheață, ar trebui să vă concentrați pe a vă asigura că patinele dvs. se potrivesc și sunt legate corect. Au nevoie să susțină complet glezna, dar să ofere suficient spațiu pentru a se mișca liber.
Nu uitați de mănuși, casca, apărătorie și proteze pentru umăr, tibie și coate dacă doriți să vă implicați într-un joc competitiv de hochei pe gheață. Loviturile pot fi grele.
Cunoaște-ți limitele
O modalitate sigură de a vă răni este să nu vă cunoașteți limitele fizice. Ascultați-vă corpul când vă spune că este obosit și luați lucrurile mai ușor sau riscați o entorsă sau o încordare care vă scoate din acțiune. Nu uita că multe activități de iarnă te duc în locuri relativ îndepărtate, unde ajutorul nu te poate ajunge întotdeauna cu ușurință.
Temperaturile scăzute sunt un alt pericol de luat în considerare, mai ales dacă rămâneți blocat și nu vă puteți mișca pentru a rămâne cald.
Lunile ianuarie și februarie sunt ideale pentru practicarea sporturilor de iarna. Temperaturile sunt mai scăzute, favorizând menținerea stratului de zăpadă.