3 motive pentru care poți avea stări de amețeală frecvente
Stările de amețeală sunt, de regulă, asociate cu perioadele care ne solicită. Pot fi cauzate de stres, alimentație, oboseală sau, în anumite cazuri, de afecțiuni de sănătate asociate. Dacă senzația de amețeală este una persistentă și nu trece după ce ai încercat să elimini factorii stresori, este important să mergi la medic pentru un diagnostic corect.
Iată trei motive comune pentru care poți avea stări de amețeală frecvente și care îți pot afecta stilul de viață și starea de bine.
Afecțiuni cardiovasculare
După cum știm, inima și sistemul vascular au un rol important pentru asigurarea fluxului de sânge adecvat către creier. Anumite probleme cardiovasculare pot duce, așadar, la scăderea fluxului sangvin și, implicit, la apariția amețelilor.
Printre cel mai des întâlnite motive, amețelile apar atunci când tensiunea arterială crește sau scade brusc. O cauză pentru fluctuațiile tensiunii poate fi chiar fumatul, așa cum citim despre acest comportament și în articolul celor de la Smokemania. Hipotensiunea mai poate apărea la ridicarea în picioare din poziția culcat sau șezut sau atunci când se fac mișcări bruște. Tensiunea mică poate provoca și senzație de leșin sau, uneori, căderi.
Aritmiile sunt alte afecțiuni cardiovasculare, caracterizate prin tulburări de ritm cardiac, care pot afecta capacitatea inimii de a pompa eficient sângele, ceea ce poate duce la amețeli.
Afecțiuni ale urechii interne
Urechea internă asigură menținerea echilibrului. Problemele în această zonă pot duce la amețeală și vertij. Afecțiunile urechii interne care pot provoca amețeli includ:
● vertij pozițional paroxistic benign (VPPB): particulele mici de calciu din urechea internă se deplasează și afectează canalele semicirculare, care sunt responsabile pentru percepția mișcării.
● infecții ale urechii interne: labirintita și neuronita vestibulară sunt infecții care inflamează urechea internă, afectând nervii care ajută la echilibru.
● boala Meniere: afecțiune cronică a urechii interne care provoacă episoade de vertij, pierderea auzului și tinitus (țiuit în urechi), așa cum aflăm mai multe și aici.
Tulburări metabolice și nutriționale
Amețelile pot fi strâns legate de anumite carențe nutritive în organism. Cel mai des întâlnite cauze care provoacă amețeli se întâlnesc în:
● Hipoglicemie - scăderea nivelului de zahăr din sânge poate duce la amețeli, transpirații, confuzie și chiar pierderea cunoștinței.
● Anemie - o cantitate insuficientă de hemoglobină în sânge, care transportă oxigenul la celule, poate duce la senzații de slăbiciune și amețeli. Anemia poate fi cauzată de deficiențe de fier, vitamina B12 sau acid folic, pierderi de sânge sau afecțiuni cronice.
● Deshidratare - poate afecta volumul de sânge și capacitatea organismului de a menține tensiunea arterială și fluxul sangvin adecvat.
După cum vezi, amețelile frecvente au diverse cauze, de la probleme care pot fi gestionate simplu și relativ rapid și până la afecțiuni asociate care necesită o consultație medicală de specialitate pentru un diagnostic corect. Dacă amețeala persistă, nu ezita și mergi la medicul de familie pentru o evaluare inițială și pentru îndrumare către medicul specialist. Nu uita, este mereu o idee bună să ai grijă de alimentația zilnică și de hidratarea corectă.
Photo: Unsplash.