3 sfaturi pe care să le iei în considerare atunci când plănuiești o ieșire la munte

23 februarie 2022 14:07   Advertoriale

Cu siguranță, atunci când plănuiești o ieșire la munte cu familia sau cu prietenii, îți dorești să petreci un timp cât mai plăcut împreună cu ei și să vă bucurați de zăpadă și de activitățile specifice anotimpului. Indiferent că optezi să mergi la schi sau doar să te plimbi cu un ATV și să admiri priveliștea din jur, este important să te asiguri că ești echipat corespunzător pentru anotimpul rece. 

Pentru a te putea bucura de toate activitățile pe care îți dorești să le faci, fără să fii afectat de temperaturile scăzute și aerul rece de afară, trebuie să acorzi o atenție deosebită mai multor aspecte care îți pot influența starea de bine la munte.

1. Folosește trei straturi de îmbrăcăminte

Îmbrăcămintea în trei straturi este un mod eficient de a te echipa atunci când dorești să pornești într-o drumeție pe munte sau atunci când practici unul dintre sporturile de iarnă preferate. 

Pentru stratul de bază (interior) alege obiecte vestimentare care se mulează bine pe trunchi, asigură căldura de care ai nevoie și garantează eliminarea rapidă a umezelii. Poți să alegi bluze de corp din poliester și colanți călduroși pe sub pantalonii de munte.

Pentru stratul intermediar poți să optezi pentru obiecte vestimentare precum polarul sau bluzele de tip fleece, ideale datorită confortului termic pe care îl oferă.

În ceea ce privește stratul exterior, pantalonii de munte și geaca de iarna trebuie să fie realizate din materiale impermeabile care să îți țină de cald, să te ferească de umezeală și care să te protejeze de răceala vântului.

2. Adaptează încălțămintea în funcție de activități

Încălțămintea este un aspect căruia trebuie să îi acorzi o deosebită atenție atunci când îți dorești să pleci la munte, deoarece o încălțăminte nepotrivită te poate expune la accidentări și îți poate da o senzație de disconfort.

Dacă optezi pentru o drumeție pe munte, este important să știi că bocancii trebuie aleși în funcție de tipul de traseu montan ales. Astfel, poți să optezi pentru bocanci joși, care sunt potriviți pentru traseele ușoare unde expunerea la teren accidentat este redusă sau poți alege bocanci înalți, care sunt potriviți pentru toate tipurile de trasee montane, pentru că susțin cel mai bine gleznele.

Pe lângă acest criteriu, atunci când alegi încălțămintea trebuie să fii atent și la tipul de material din care este confecționată, la greutate și la flexibilitatea tălpii.

3. Verifică prognoza meteo

Atunci când verifici prognoza meteo înainte de a decide să pleci la munte, trebuie să fii atent la două aspecte: precipitațiile și temperaturile. Dacă sunt temperaturi mai mari ziua și negative noaptea, atunci te poți confrunta cu o zăpadă înghețată care să nu îți permită să te bucuri de toate activitățile specifice anotimpului de iarnă. Dacă după o astfel de perioadă vin iar ninsorile, crește riscul de avalanșă, deoarece stratul nou de zăpadă nu va avea aderență peste cel vechi, înghețat.

Prognoza cea mai precisă o vei avea cu o zi sau două înainte de data aleasă de tine pentru plecarea la munte. Verifică prognoza constant, pentru că vremea se poate schimba chiar și de la o oră la alta.

Muntele este un prilej ideal de a petrece timp în mijlocul naturii alături de cei dragi și de a evada fie pentru o zi sau chiar mai multe într-un loc lipsit de griji, departe de agitația cotidiană. Folosind echipamentul potrivit pentru vremea rece de munte, te poți bucura de sentimentul de libertate pe care îl ai odată ce ai reușit să parcurgi un traseu montan sau după ce îți petreci o zi întreagă pe schiuri sau snowboard.

Mai multe