4 servicii și procese pe care le poți externaliza, ca antreprenor la început de drum

8 septembrie 2022 17:25   Advertoriale
Ultima actualizare:

Externalizarea proceselor este o practică adoptată atât de către antreprenorii cu experiență, cât și de către începători, deoarece contribuie la eficientizarea business-ului. Conform unui studiu efectuat de Deloitte, principalele servicii pe care antreprenorii preferă să le externalizeze sunt cele din domeniul IT și financiar. Descoperă și tu de ce externalizarea proceselor poate fi o idee bună pentru afacerea ta și care sunt procesele și serviciile pe care le-ai putea externaliza, ca antreprenor la început de drum.

4 servicii și procese care pot fi externalizate

Iată care sunt principalele servicii și procese pe care antreprenorii preferă să le externalizeze pentru o desfășurare cât mai eficientă a activităților unui business:

Servicii contabile

Serviciile contabile sunt necesare oricărui business, motiv pentru care există un număr mare de contabili autorizați care colaborează cu mai mulți antreprenori pentru a le întocmi bilanțul contabil, în funcție de legislația în vigoare și pentru a completa și depune toate declarațiile necesare la ANAF. Deși la început de drum poate fi dificilă suportarea tuturor cheltuielilor generate de procesele externalizate, toate aceste costuri sunt perfect justificate și se vor reflecta în succesul de mai târziu al afacerii. 

Concret, indiferent ca deții un SRL, IMM, SA, II sau IF, poți obține rapid și 100% online, până la 60.000 de RON, pentru o perioadă de 12, 18 sau 24 de luni, rata ta fiind fixă, indiferent de valoarea ROBOR. Totodată, beneficiezi de recomandările unui consultant, pentru ca deciziile pe care le iei să fie cele potrivite business-ului tău. Așadar, în cazul în care capitalul propriu nu îți permite deocamdată suportarea unor costuri necesare externalizării anumitor procese, poți apela la un imprumut persoana juridica pentru afacerea ta. 

Servicii de IT

Externalizarea serviciilor de IT presupune delegarea activităților specifice domeniului către o companie de IT. Principalele activități cu care o astfel de companie te poate ajuta sunt: suport tehnic, administrare baze de date, siguranță cibernetică, etc. Contractul se semnează în funcție de nevoile tale, astfel te poți asigura că această arie nu rămâne descoperită. Dacă specificul afacerii tale o impune, poți solicita chiar suport 24/7.

Activități de marketing

Deși la prima vedere nu par atât de importante, activitățile de marketing contribuie la succesul unei afaceri, deoarece prin intermediul lor reușești să îți promovezi afacerea pentru a atrage clienți noi, dar și pentru a contribui la fidelizarea clienților existenți. Pentru aceste servicii nu ai nevoie de un departament întreg de marketing, în special dacă deții o afacere la început de drum. Astfel, poți începe prin externalizarea acestui serviciu și poți opta pentru o colaborare cu un specialist.

Servicii logistice

Atunci când vorbim despre serviciile logistice, există 3 mari grupuri de activități care pot fi externalizate: 

  • activitățile de expediere și transport
  • activități de vămuire
  • servicii de depozitare

Externalizarea serviciilor: avantaje și dezavantaje

Externalizarea unor servicii sau procese presupune delegarea activităților către terțe părți și vizează diverse domenii de activitate. Iată care sunt principalele avantaje:

Optimizarea timpului de lucru 

Fără îndoială, una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă antreprenorii, în special la început de drum, este lipsa timpului. Atunci când timpul este scurt, iar activitățile zilnice de întreținere a business-ului sunt multe, o soluție eficientă poate fi externalizarea unor procese, lucru posibil cu ajutorul unui împrumut pentru firme. Astfel, timpul alocat acestor servicii poate fi folosit într-un mod mai eficient de către antreprenor.

Îmbunătățirea performanței și creșterea eficienței

Deoarece externalizarea unor servicii presupune un contract între firma ta și specialiști din diverse domenii, sarcinile delegate vor fi îndeplinite în timp util, ceea ce contribuie la atingerea unor performanțe net superioare.

Scalabilitate mai mare

Atunci când îți dorești să îți extinzi afacerea, una dintre cele mai importante resurse este reprezentată de oameni stabili și de încredere. Externalizând o parte din procesele afacerii tale, nu numai că te poți baza pe profesioniști, dar vei scăpa de mai multe griji. De exemplu, fluctuația de personal poate genera întârzierea unor procese sau întreruperea activității pe o perioadă nedeterminată.

Externalizarea proceselor vine însă și cu câteva dezavantaje care nu trebuie trecute cu vederea:

  • Poți întâmpina dificultăți în identificarea furnizorilor potriviți de servicii;
  • Costurile pot fi destul de ridicate, în special pentru o afacere la început de drum.

Atunci când deții suficiente informații și reușești să obții recomandări cu privire la furnizori, primul dezavantaj poate constitui într-un mod rapid un impediment ușor de rezolvat. În ceea ce privește banii, având în vedere că externalizarea unor procese contribuie la succesul companiei, costurile sunt justificate. Astfel, poți să apelezi la un împrumut pentru persoane juridice până la obținerea de capital propriu suficient încât să susții aceste costuri.

Un business de succes pe termen lung se bazează pe idei inovative și oameni pricepuți care să susțină toate procesele necesare desfășurării activităților. Din acest motiv, tot mai mulți antreprenori optează pentru externalizarea unor procese ale afacerii lor. Ține cont și tu de informațiile din acest articol și fă cea mai bună alegere pentru afacerea ta.

Mai multe