5 secrete ca să te exprimi mai frumos în orice conversație
O exprimare curată, frumoasă și la obiect joacă un rol esențial în obținerea succesului în plan profesional, dar și personal. În prima situație, abilitățile tale conversaționale îți pot deschide drumul către un job mai bun sau o poziție superioară în cadrul unei firme sau organizații. În plan personal, felul în care iei parte la o conversație îți poate lărgi cercul social și te ajută să-ți faci prietenii pe care ți-i dorești.
Iată 5 secrete ca să te exprimi mai frumos în orice conversație:
Îmbogățește-ți în permanență vocabularul
Conversația este ridicată de mulți la rang de artă, iar pentru o exprimare frumoasă și coerentă, ai nevoie să-ți îmbogățești în permanență vocabularul. Acest lucru îl faci cel mai bine citind. Din lecturi înveți termeni și expresii noi, dar și cum să le utilizezi corect în vorbire. Prin urmare, citește cât mai mult și nu doar lectură beletristică, ci și tehnică. Beletristica te ajută să-ți dezvolți limbajul și modul de exprimare, iar literatura tehnică îți mărește bagajul de cunoștințe.
Angajează-te într-o discuție doar dacă stăpânești subiectul... sau limba
Participă la o conversație doar dacă stăpânești subiectul sau limba. Dacă din întâmplare te nimerești într-un anturaj în care se discută un subiect care îți este străin, ascultă-i pe ceilalți și arată-le că te interesează ce vorbesc, dar mai bine taci decât să atragi atenția asupra ta cu remarci nepotrivite. Așteaptă, va veni și rândul tău. De asemenea, dacă într-un anumit cerc se vorbește în limba engleză, bagă-te în discuție doar dacă stăpânești engleza conversațională. Dacă această conversație se poartă în legătură cu jobul tău, ți-ai putea aduce deservicii vorbind o engleză stricată și cu greșeli.
Rămâi la ideea principală a conversației
În orice conversație, chiar dacă este una casual, între prieteni, este bine să rămâi la ideea ei principală. Astfel le menții viu interesul celor din jur și reușești să transmiți mai eficient niște idei.
Ferește-te de fraze prea lungi
Chiar dacă ai senzația că frazele complicate și elaborate o să atragă atenția, iar interlocutorii vor fi cuceriți de abilitățile tale, în realitate s-ar putea pierde în idei și ar putea să uite de unde a început discuția. Deci, evită frazele lungi, exprimă-te concis și oferă-le ocazia și celorlalți să intervină.
Evită amănuntele irelevante
În funcție de subiectul conversației, detaliile suplimentare sau amănuntele pot fi necesare, însă ai grijă să rămâi pe subiect și să expui doar ideile care au legătură cu discuția. Evită amănuntele irelevante sau care au importanță doar pentru tine, pentru că ceilalți ar putea fi plictisiți de prea multe informații, potrivit carriebenedet.com.
Foto: Pexels