„Aveam dureri în gambă și simțeam nevoia să mă opresc!”
Claudicația sau durerile intense de picioare în timpul mersului care dispar în repaus, senzația de picioare grele și obosite, extremități reci sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica apariția unei afecțiuni numite arteriopatie obliterantă sau boala arterială periferică. O boală cardiovasculară gravă, care poate avea consecințe grave dacă nu este tratată la timp. În stadiile avansate ale bolii pot să apară cianoza sau răni deschise care se vindecă foarte greu sau deloc.
Cu această problemă s-a confruntat și Alexandru, un pacient în vârstă de 67 de ani cunoscut cu probleme cardiovasculare. În urmă cu trei ani bărbatul a avut nevoie de o protezare de valvă aortică. Operația a fost realizată la Spitalul Clinic SANADOR de Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară. Pentru că avusese deja o experiență pozitivă la Spitalul Clinic SANADOR, în momentul în care au apărut primele simptome Alexandru a revenit pentru un consult la Dr. Elena Nechifor.
„După ce mergeam câțiva metri, aveam dureri în gambă și simțeam nevoia să mă opresc pentru o perioadă scurtă, apoi să-mi reiau mersul. Am remarcat că durerea apărea atunci când încercam să fac un pas forțat sau să merg într-un ritm alert. Am tras de mine o perioadă destul de lungă, până când nu s-a mai putut. Cam doi ani am încercat să forțez și să ignor simptomele. De la prima operație am ținut mereu legătura cu doamna doctor Nechifor. Mă întreba cum mă simt, îmi dădea anumite sfaturi și am ales să colaborăm mai departe”, povestește Alexandru.
În urma consultului, Dr. Elena Nechifor i-a recomandat lui Alexandru o arteriografie de membre inferioare. Diagnosticul a fost clar: ateromatoză severă cu închiderea completă a unor artere de la nivelul membrelor inferioare. Pacientul avea nevoie de o intervenție chirurgicală de revascularizare cât mai repede.
Intervenția chirurgicală a fost una complexă și din cauză că pacientul mai avusese probleme cardiovasculare. Operația, realizată la Spitalul Clinic SANADOR, a constat în implantarea unui stent în artera iliacă comună stângă și endarterectomia arterei femurale comune stângi și a arterei profunde la origine. S-a realizat și o plastie de lărgire cu petec venos, o procedură care implică utilizarea unui segment de venă, pentru a realiza o reparare sau o lărgire a unei artere, dar și un bypass femuro-popliteu proximal cu vena safenă internă. S-a optat pentru o abordare hibridă, care combină intervențiile chirugicale cu procedurile de cardiologie intervențională, fiind o opțiune personalizată și adesea folosită în cazurile dificile.
„După operație, recuperarea a fost foarte ușoară. Nu am avut dureri. Indiferent de ce probleme voi avea, eu sau familia mea, aici vom veni de fiecare dată. La SANADOR îți rezolvi cu adevărat problemele”, conchide pacientul.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la cele mai avansate metode și tehnici de diagnostic și tratament. În cadrul Spitalul Clinic SANADOR funcționează singurul Centru de Excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă acreditat internațional, dotat cu un bloc operator complet digitalizat și o secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.