Ce este radiografia dentară? La ce folosește?

17 mai 2023 7:46   Advertoriale

Radiografia dentară reprezintă imortalizarea unei imagini a unuia, mai multor sau tuturor dinților în scopul depistării afecțiunilor dentare. Este folosită cu scopul de a detecta anomalii și boli ale dinților și ale oaselor maxilare, precum și pentru a planifica și monitoriza tratamentele.

Ce este o radiografie dentară?

O radiografie dentară este o parte indispensabilă a activității stomatologului. Scopul său este de a vizualiza structurile dentare și osoase pentru a detecta, identifica și planifica tratamentul leziunilor endobucale. Deoarece radiografia dentară face parte dintr-un plan complex de tratament stomatologic, este bine să fii informat cu privire la tarife radiologie dentară.

Care sunt diferitele tipuri de radiografii dentare?

Radiografia panoramică. Alege o clinică dentară București renumită pentru a beneficia de tehnologii de ultimă generație. Radiografia panoramică este una complexă, oferă o imagine amplă a cavității bucale, de aceea trebuie să te aștepți la un cost mai ridicat. Radiografia panoramică este  cea mai frecventă examinare radiologică dentară. Este utilă pentru detectarea anomaliilor dinților și oaselor și pentru diagnosticarea bolilor gingivale.

Radiografia retroalveolară. Radiologia retroalveolară este o tehnică efectuată de medicul dentist care permite focalizarea imaginii radiologice pe un singur dinte. Este utilizată pentru a detecta leziunile osoase, pentru a urmări un implant și este utilă în mod regulat ca un control după un tratament dentar. Radiografia retroalveolară este examenul cel mai utilizat în timpul îngrijirii endodontice, în pretratament, în timpul tratamentului și în post-tratament.

Radiografia Bite-Wing. Bite-Wing este un alt tip de radiografie foarte frecventă care se folosește pentru a observa coroanele dinților posteriori dar și cantitatea de os alveolar de la acest nivel. Este cea mai precisă examinare radiologică pentru diagnosticarea leziunilor carioase. Această examinare se efectuează pe scaunul dentar în timpul unei consultații cu medicul dentist.

Radiografia ocluzală este mai mare și poate afișa întreaga arcadă superioară sau inferioară, împreună cu mandibula sau maxilarul superior.

Întrebări și răspunsuri în legătură cu radiografia dentară

Cum se efectuează o radiografie dentară?

O radiografie dentară se efectuează într-un cabinet stomatologic sau, uneori, într-un centru de radiologie. Examinările se efectuează foarte rapid, pe bază de programare, și sunt complet nedureroase pentru pacient.

De ce să faci o radiografie dentară?

Există multe indicații pentru radiografiile dentare și nu este posibil să se ofere o listă exhaustivă. Totuși, putem menționa diagnosticul leziunilor carioase, monitorizarea parodontală, diagnosticul chisturilor, al fracturilor dentare etc.

Cine efectuează o radiografie dentară?

O radiografie dentară trebuie să fie efectuată într-un mediu adecvat și sigur, la un cabinet stomatologic sau la un centru de radiologie.

Când trebuie efectuată o radiografie dentară?

Indicația pentru o radiografie dentară este dată întotdeauna de către medicul stomatolog și se efectuează frecvent în timpul unei consultații de control sau atunci când se planifică un tratament dentar.

Ce se urmărește pe o radiografie dentară?

Radiografia dentară reprezintă un element extrem de important în stabilirea unui diagnostic sau în elaborarea unui plan de tratament. Aceasta poate arăta mai multe detalii care, cu ochiul liber sunt imposibil de detectat. Numeroase sunt aspectele ce pot fi urmărite pe radiografia dentară:

- Cantitatea și calitatea osului alveolar, posibile infecții osoase sau resorbții

- Infecții posibile ale dinților și oaselor care îi susțin

- Afecțiuni patologice eventuale precum tumori, corpi străini, decalcifieri, fracturi, etc.

- Starea și poziția dinților naturali care au rămas în cavitatea bucală

Informațiile obținute în urma unei radiologii dentare, combinate cu examinarea clinică îi vor permite medicului stomatolog să stabilească un diagnostic potrivit și să elaboreze un plan de tratament. În plus, o radiografie dentară digitală te supune la o cantitate mult mai mică a radiaților decât unele dintre activitățile de zi cu zi, de exemplu, un zbor cu avionul. 

Mai multe