Ce să scriu în secțiunea „Despre mine” din CV: Sfaturi și exemple

5 august 2024 21:00   Advertoriale

Când vine vorba de intrarea pe piața locurilor de muncă și avansarea în carieră, de cele mai multe ori ne vine mult mai ușor să facem recomandări pentru cunoștințe sau prieteni. În contrast, de foarte puține ori tindem să fim suficient de conștienți de valoarea pe care o avem și de faptul că putem fi „asul din mânecă” pentru o companie, dacă știm să ne facem remarcați la interviu. Raționamentul este unul simplu: dacă reușim să ne vedem punctele forte prin prisma oamenilor din jurul nostru, pe baza feedbackului primit de-a lungul timpului și al aspectelor pentru care suntem apreciați din punct de vedere profesional, este foarte ușor să mergem mai departe și să deslușim împreună dilema ce să scriu în CV la „Despre mine”?

Unii candidați s-ar putea rezuma la „strictul necesar”, însă dacă trecem prin filtrul unui recrutor această secțiune din Curriculum Vitae, cu siguranță mulți dintre aceștia ar spune că introducerea este cea care face diferența. Astfel, captarea atenției viitorilor angajatori se face încă din primele rânduri, de aceea ar trebui să le acorzi timpul și efortul necesare în momentul redactării CV-ului. 

Venim în sprijinul tău chiar în rândurile următoare cu câteva sfaturi și exemple despre ce poți face concret pentru a avea un impact cât mai mare prin această secțiune atunci când aplici  la un job nou.

Ce să scriu în CV la „Despre mine”

Din această rubrică ar trebui să reiasă mai ales dorința ta de dezvoltare personală. Majoritatea exemplelor de CV cuprind această categorie și ele reprezintă, practic, șansa ta să te diferențiezi de competiție.

„Despre mine” ar trebui să fie o prezentare autentică și nu doar o înșiruire de abilități. De fapt, aici ar trebui să explici cum ai aplicat cunoștințele pe care le ai și ce realizări ai avut. Rezultatele cuantificabile au un impact foarte mare atât în CV, cât și la interviu. În același timp, aici ar trebui să se regăsească un motiv suficient de convingător că poți fi un team-player în viitoarea companie în care vei lucra. 

  • Evidențiază calitățile relevante în acord cu fișa postului. Este bine ca CV-ul tău să fie cât mai dinamic, iar recrutorul să observe că ți-ai dat interesul. Există aplicații pe care aceștia le folosesc pentru filtrarea cuvintelor cheie și, tocmai de aceea ar fi în favoarea ta să arăți cât ești de bine pregătit pentru a primi jobul.
  • Menționează participarea în activități extracurriculare sau de voluntariat. Dezvoltarea în afara instituțiilor de învățământ sau a sediilor companiilor prin astfel de activități te determină să ieși într-un alt mod din zona de confort. 
  • Povestește despre participarea la traininguri sau cursuri de formare. Dacă perfecționarea continuă este atât obiectivul tău personal, cât și cel de carieră, transmite-le acest aspect recrutorilor. Astfel, îți crești semnificativ șansele de a fi chemat la interviu, dar te și distingi față de cei care doar au aplicat ca să își schimbe jobul, fără a avea un obiectiv pe termen lung. 
  • Numește proiecte și rezultate cu care te mândrești. Poți face o retrospectivă a proiectelor în care te-ai implicat și pe care le-ai dus la bun sfârșit pentru că ai crezut în ele. De asemenea, expune și cu ce te-ai confruntat, dar și cum ai reuși să treci peste anumite piedici.
  • Rezumă-te la un text scurt și concis. Redă esențialul prin câteva fraze cheie și nu reaminti tot conținutul CV-ului. Chiar dacă această rubrică este cu totul diferită și nu este deloc ușor să o completezi, profită din plin pentru că este locul în care poți spune ce ai tu mai bun de oferit. 

Când vine vorba de identificarea celor mai potriviți candidați pentru un nou post scos la concurs, recrutorii cu o experiență mai vastă au deja „ochiul format” când parcurg aplicațiile candidaților. Astfel, când ajungi să te întrebi ce să scriu în CV la rubrica „Despre mine”? gândește-te că trebuie să lași o primă impresie bună și plăcută chiar dacă nu îl cunoști pe angajator.

Dacă tinzi spre o schimbare în traseul profesional, nu ne dorim să atingem o coardă sensibilă, însă e bine să știi că găsirea locului potrivit poate dura mai mult decât ți-ai fi imaginat. Conform raportului publicat de o companie care a adus pe piața din România un software modern de recrutare, la care a participat un eșantion de 1000 oameni de HR, ocuparea unei poziții deschise într-o companie se poate întinde și pe un interval de 48 zile. Însă, cu siguranță e mult mai bine să fii pregătit decât să fii luat prin surprindere și să îți iei o „marjă” mai mare de timp dacă vrei să îți schimbi jobul actual.

Indiferent de pregătirea ta educațională și de experiența profesională acumulată în câmpul muncii, sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos, iar acum ești mult mai convins de ce trebuie să scrii în CV la „Despre mine”? Promovarea brandului personal este un proces continuu, în care îți șlefuiești permanent competențele, iar pe baza acestora dobândești încredere deplină în tine. În cele din urmă, vei reuși să inspiri această siguranță în forțele proprii și în rândul recrutorilor.

Mai multe