Ce taxe și impozite plătim pentru pariuri în 2022
România face parte din clubul select al țărilor cu o piață de pariuri legală și reglementată. Acest lucru înseamnă că pariurile sunt mai sigure pentru că întreaga industrie este monitorizată de o ramură specializată a guvernului. Cu toate acestea, fiecare parior ar trebui să știe exact ce se întâmplă cu banii depuși sau retrași, așa că în acest articol vei descoperi ce taxe și impozite se aplică pariurilor.
Guvernul României a început să reglementeze industria jocurilor de noroc în 2013, odată cu înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Chiar dacă unii jucători probabil sunt puțin nostalgici după ”vestul sălbatic” al pariurilor dinaintea anului 2015, industria devenise foarte activă, iar la sumele care se învârt în lumea jocurilor de noroc, mai multă siguranță e binevenită.
Începând cu anul 2015, legislația jocurilor de noroc a început să fie pusă în aplicare, astfel că toți operatorii activi pe piața din România în prezent (aprobați ONJN) sunt legali și de încredere. Dacă ai vreodată dubii în privința unei case de pariuri, întotdeauna poți să verifici lista ONJN cu casele de pariuri ce dețin o licență de operare valabilă.
Ce tipuri de taxe există?
Partea tranzacțională a pariatului are două părți distincte: depunere și retragere.
Important: impozitul se reține întotdeauna la sursă, deci nu e nevoie să depui declarații la ANAF.
Practic trebuie doar să înțelegi cum funcționează totul, ca să nu ai surprize de ce ai 98 lei în cont, chiar dacă ai depus 100 lei.
Taxa pe depunere
Pentru biletele plasate într-o agenție stradală vei plăti o taxă de 5% din miza fiecărui pariu. După cum am menționat anterior, această taxă va fi reținută automat de agenție, deci la o depunere de 100 lei, vei juca efectiv cu miza de 95 lei.
În online ești taxat pentru depunere, nu pentru fiecare bilet. Adoptată la 1 ianuarie 2019, ”taxa pe viciu” se aplică tuturor depunerilor și are o valoare de 2%. Există unii operatori care acoperă această taxă pentru jucători, deci vei avea în cont exact cât depui, dar în majoritatea cazurilor, această taxă se percepe.
Oricine pariază online trebuie să se aștepte la o taxă pe viciu care oricum este mai mică decât cea pe care o plătești în agenții.
Numărul jucătorilor a crescut pentru pariurile online în ultimii ani în mare parte datorită proceselor mai ușoare și convenabile.
Impozitare pentru retrageri
Fiecare retragere pe care o faci este impozitată ținând cont de următoarele categorii:
- Până la 66.750 Lei - taxa este de 1% din suma retrasă
- Între 66.751 - 445.000 Lei - taxa este de 667.5 Lei + 16% din suma retrasă
- Peste 445.000 Lei - taxa este de 61.187,5 Lei + 25% din suma retrasă
Acest impozit se plătește pentru fiecare retragere, deci oricând dorești să efectuezi o retragere, e bine să ai în vedere categoriile de mai sus, deși probabil impozitul va fi de 1% în majoritatea cazurilor.
Plătim taxe diferite în funcție de metoda de plată?
Da, mai ales pentru Paysafecard, unde de obicei, taxa pentru depunere este de 3%. Cu toate acestea, pot exista diferențe de la operator la operator, deci e recomandat să citești cu atenție despre metodele de plată pe site-ul operatorului. În cele mai multe cazuri, vei avea totul explicat foarte clar.
De asemenea, unele bănci pot percepe o taxă pentru gambling conform unor politici recente care vizează transferurile bancare. Deci pentru depuneri, în general e indicat să nu folosești transferul bancar dacă ai o altă metodă de plată disponibilă.
Unele case de pariuri te vor taxa și pentru schimbul valutar - în caz că ai contul de pariuri într-o valută diferită față de cea pe care o depui.
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!