Cele mai frumoase arene de fotbal din România

6 octombrie 2022 20:33   Advertoriale
Ultima actualizare:

În România există foarte mulți microbiști, echipele de fotbal beneficiind de un suport total în meciurile din primele ligi interne. Totuși, nivelul fotbalului românesc a scăzut subit în precedentele decenii, dar acest aspect nu a împiedicat autoritățile locale să construiască arene noi, confortabile, pentru suporteri.

Echipele din orașele mari beneficiază de arene moderne, plăcute din punct de vedere vizual, care să atragă publicul pe stadion. Printre cele mai frumoase arene de fotbal din România se numără Stadionul Ghencea, localizat în sectorul 6 al Capitalei. Pe acest stadion evoluează CSA Steaua București, formație aflată în liga secundă în acest moment.

Denumit „Templul Fotbalului Românesc”, Stadionul Ghencea a fost modernizat în ultimii ani, fiind inaugurat pe 7 iulie 2021. Construcția noii arene a durat trei ani, capacitatea actuală fiind de peste 30.000 de locuri. Pe lângă meciurile de fotbal, pe această arenă se mai găzduiesc partidele de rugby ale Stelei. În plus, pe Stadionul Ghencea a mai evoluat și naționala de fotbal a României.

O altă arenă de fotbal din România construită în ultimul deceniu este Arena Națională. Stadionul aflat pe Bulevardul Basarabiei nr. 37-39, pe locul fostei arene naționale „Lia Manoliu”, s-a inaugurat pe 6 septembrie 2011, fiind în proprietatea Primăriei Municipale a Bucureștiului. Capacitatea este de 55.635 de locuri, cu acoperiș retractabil.

De-a lungul timpului, FCSB, Rapid București și Dinamo București au disputat jocuri oficiale pe acest stadion, împreună cu naționala României. De asemenea, Arena Națională a mai găzduit finala Europa League din 2012, dar și patru meciuri la Campionatul European de fotbal disputat în 2021.

Nu doar în București s-au construit arene de fotbal la cel mai înalt standard. Și locuitorii din Craiova pot urmări partidele din Liga 1 pe Stadionul „Ion Oblemenco”, aflat pe Bulevardul Știrbei Vodă, nr. 36. Noua arenă, denumită „OZN-ul” Olteniei datorită formei ovale, a fost inaugurată pe 10 noiembrie 2017 și are o capacitate de 30.944 de locuri. Pe „Ion Oblemenco” evoluează două echipe în prima ligă a României: CS Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948.

Un alt stadion recent inaugurat poartă numele lui „Francisc Neuman”, un jucător de legendă al UTA-ei, fiind localizat în Arad. Formația arădeană a revenit în prima eșalon fotbalistic în urmă cu doi ani, exact în anul în care noul stadion de 12.584 de locuri putea găzdui meciuri. Localizat pe Calea Aurel Vlaicu, „Francisc Neuman Arena” este una micuță, cochetă, însă care beneficiază de un public inimos care își susține necondiționat echipa.

Cea mai recentă inaugurare a unei arene de fotbal vine, însă, tot din București. Pe 26 martie 2022 a găzduit primul eveniment sportiv Stadionul Rapid, localizat în cartierul Giulești din Capitală. Aproximativ 14.047 de spectatori pot asista la meciurile Rapidului din prima ligă a României. De asemenea, în ultimele luni a jucat pe acest stadion și naționala României, în partidele din UEFA Nations League.

România nu beneficiază de echipe de fotbal care să aibă performanțe semnificate în cupele europene, contra unor formații redutabile, dar arenele recent inaugurate asigură cel mai bun confort pentru spectacol. Din acest motiv tot mai multe persoane aleg să vizioneze de pe stadion meciurile de fotbal din Liga 1.

Mai multe