Cum alegi mobilierul potrivit pentru baia ta
Se întâmplă de multe ori ca mobilierul pentru baie să rămână ultimul pe lista noastră fie din cauza prioritizării, fie pentru că pur și simplu am rămas cu mai puțin buget alocat în zona aceasta.
Dar baia nu mai reprezintă doar un spațiu utilitar, ci și unul destinat relaxării și stării de bine, așa că este important să acordăm o atenție deosebită modului în care o decorăm. Fie că avem la dispoziție un spațiu mai mic sau mai mare, esențial este să fim atenți la câteva aspecte pe care le vom detalia în rândurile care urmează.
1. Tipurile de mobilier
Este bine să știi încă de la început că există câteva componente de bază pe care le are orice model de mobilier pentru baie, și anume: dulapul pentru lavoar, dulapul coloană și dulapul cu oglindă. În afară de acestea, se mai pot adăuga și rafturi, polițe sau dulapuri. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, vei hotărî ce fel de mobilier ți se potrivește.
Cele mai cunoscute categorii sunt:
Mobilierul suspendat
Așa cum sugerează și numele, acest tip de mobilier are piesele suspendate și este din ce în ce mai preferat de către cumpărători pentru că îți permite să faci curat cu ușurință și este perfect pentru stilurile de design interior modern. Este recomandat în cazul în care nu dispui de foarte mult spațiu pentru baia ta. De asemenea, este potrivit pentru tine dacă ai multe obiecte personale de depozitat, cum ar fi jucăriile sau cosmeticele.
Mobilierul pe pardoseală
Acest tip de moilier este unul clasic, care se montează direct pe podea și care poate susține mobilier și obiecte mai grele pe care le poți depozita. Dacă ai un spațiu generos, poți opta pentru acest tip de mobilier de baie, însă este necesar să acorzi atenție modului în care îl vei aranja pentru a nu crea efectul de aglomerare. De asemenea, dacă vrei să te ajute atunci când faci curat, poți opta pentru un mobilier care are picioare și care își va face viața mai ușoară atunci când aspiri sau când speli.
Mobilierul mixt
Dacă ai o baie mare, poți alege mobilier mixt, care are atât piese suspendate, cât și piese poziționate pe pardoseală. Atenție la modul în care le alegi și în care le combini: ele trebuie să respecte același stil pentru un efect estetic armonios.
2. Stilul
Poți alege dintr-o varitate de stiluri de mobilier de baie chiar de pe Emag, important este ca acesta să se integreze felului în care ai ales să mobilezi și restul casei. Doar câteva exemple, pentru a-ți face o idee: dacă stilul casei tale este unul clasic sau unul modern, scandinav sau minimalist sau poate vintage, așa va trebui ales și mobilierul pentru baie.
Iar pentru că cele mai prefreate sunt fie cel clasic, fie cel modern, îți vom oferi câteva detalii despre ambele pentru a-ți fi mai ușor să le recunoști.
Stilul clasic
Dacă optezi pentru stilul clasic, trebuie să știi că mobilierul este unul care are forme complexe sau arcuite, are detalii de design foarte elaborate și multe elemente decorative.
Stilul modern
Stilul modern este cel care oferă un aer contemporan, cu mobilier care are finisaje lucioase și unghiuri drepte, forme geometrice și lipsit de elemente decorative sau care să îl încarce. Cele mai comune culori sunt: alb, negru, gri sau maro.
3. Materialul
Nu în ultimul rând, materialul pe care îl vei alege pentru mobilierul tău de baie este un criteriu extrem de important pentru că acesta va dicta rezistența în timp a mobilierului.
Iar pentru că în baie există multă umezeală, temperaturi ridicate sau fluctuații ale temperaturii, doar anumite materiale sunt recomandate pentru baia ta.
Cele mai indicate sunt lemnul tratat și MDF (placa din fibre lemnoase cu densitate medie), care pot fi folosite pur și simplu sau pot fi combinate cu piatra, sticla sau marmura. În materie de costuri, MDF este mai ieftin decât lemnul tratat, însă dacă stilul pe care îl preferi este unul clasic, îți vei dori să învestești într-un mobilier din lemn tratat.
Spor la amenajat!