Cum poți să extragi câștigurile de la jocurile de noroc? Ce spune legislația și ce sumă este impozitată
Jocurile de noroc rămân o categorie de divertisment apreciată atât la noi în țară, cât și la nivel global, iar posibilitatea de a le încerca și în mediul online, nu doar în sălile tradiționale de joc, a facilitat creșterea lor în popularitate. Desigur, interesul arătat de către utilizatori pentru acest tip de jocuri interactive este strâns legat de șansa de a câștiga sume semnificative de bani. Ce se întâmplă însă în cazul unui câștig din punctul de vedere al legislației? Sau, pe scurt, ce se întâmplă cu câștigurile tale după impozitare? Iată tot ce trebuie să știi dacă obișnuiești să joci la sloturi online, ruletă, poker și alte jocuri similare.
Ce spune legislația din România despre impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc
Conform legislației, încă din anul 2015, toate veniturile obținute din jocurile de noroc, inclusiv cele din loto și pariuri sportive, sunt impozitate de către statul român. Însă, din 18 martie 2018, impozitul a început să fie reținut la sursă. Pe scurt, dacă câștigi sume de bani din jocurile de noroc în 2024, nu va trebui să depui declarații fiscale sau să plătești în mod direct impozite din sumele pe care le-ai câștigat. Așadar, operatorii licențiați rețin automat impozitul și îl virează către bugetul de stat.
Cu toate acestea, sumele reținute diferă în funcție de anumite praguri. Cu cât suma câștigată este mai mare, cu atât mai mare va fi și suma redirecționată către bugetul de stat.
Cele 3 praguri menționate de ANAF sunt:
● Până la 10.000 de lei inclusiv: 3%
Dacă presupunem că ai câștigat suma de 10.000 de lei, impozitul reținut va fi de 3%, adică 300 de lei. Astfel, vei primi 9.700 de lei.
● Între 10.001 și 66.750 de lei inclusiv: 300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 de lei
În cazul în care ai un câștig de 12.000 de lei, impozitul se va aplica doar sumei care depășește pragul de 10.000 de lei. Concret, din 12.000 de lei, vei primi 11.300 de lei (impozitul fiind 300 de lei + 20% din 2.000 de lei).
● Peste 66.750 de lei: 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 de lei
Dacă retragi sume începând cu pragul minim, să spunem 67.750 de lei, impozitul va fi de 11.650 de lei plus 40% din suma care depășește 66.750 de lei (adică 40% din 1.000 de lei), ceea ce rezultă un impozit total de 12.050 de lei. Suma cu care vei rămâne la final va fi de 55.700 de lei.
Ce alte taxe poți plăti dacă joci la cazinou
Pe lângă impozitele reținute în cazul câștigurilor propriu-zise, mai există și alte taxe de care trebuie să fii conștient. Una dintre acestea este taxa pe viciu în valoare de 2% din fiecare depunere pe care o faci. Și aceasta este reținută automat din suma depusă și nu necesită vreo acțiune suplimentară din partea ta. Există cazuri în care cei 2% sunt acoperiți de către operatori, însă este bine să verifici aceste informații înainte să îți planifici bugetul alocat.
În plus față de taxele menționate mai sus, în cazinourile fizice se percepe o taxă de 5% din miza fiecărui pariu. Aceasta se adaugă la impozitele reținute și este suportată tot de către jucător.
Impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc este un detaliu important de care trebuie să ții cont dacă ești pasionat de acest tip de divertisment. Partea avantajoasă este că impozitele se retrag automat și tu nu trebuie să depui declarații sau să plătești în mod direct sume de bani la instituțiile statului. Cu toate acestea, reține că există 3 praguri de impozitare și că sumele reținute sunt direct proporționale cu valoarea câștigurilor. Desigur, joacă întotdeauna pe platforme licențiate și informează-te constant pentru a avea o experiență de joc sigură și plăcută.
Photo: Unsplash