De ce apare nașterea prematură?
Nașterea prematură are loc atunci când copilul vine pe lume înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină. Pentru că nu sunt pregătiți pentru viața extrauterină, bebelușii prematuri pot avea diferite probleme de sănătate și atunci au nevoie de îngrijiri speciale, într-o Secție de Terapie Intensivă neonatală. De aceea, este important ca viitoarea mămică să aleagă nașterea într-o maternitate modernă, care dispune și de un departament dedicat îngrijirii speciale necesare prematurilor.
Cauza declanșării unei nașteri premature nu este cunoscută cu exactitate, însă există o serie de factori de risc, care țin de natura sarcinii, de starea de sănătate a mamei și de stilul de viață al acesteia. Astfel, sarcinile multiple și tratamentele urmate pentru obținerea sarcinii, necesare în cadrul procedurilor de reproducere umană asistată medical, istoricul de pierderi de sarcină sau de avort cresc riscul de naștere înainte de termen.
De asemenea, problemele de sănătate ale mamei, cum ar fi infecțiile lichidului amniotic și ale tractului genital, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecțiunile uterului, placentei și cervixului, rănile și traumatismele cresc riscul de naștere prematură. Cu o astfel de problemă se pot confrunta și gravidele care fumează sau consumă droguri sau alcool în timpul sarcinii. Greutatea corporală prea mare sau prea mică a viitoarei mame înainte de sarcină, precum și vârsta (sub 17 ani sau peste 35 de ani) predispun, de asemenea, la o naștere înainte de data normală.
În anumite cazuri însă, spre exemplu la gravidele cu preeclampsie, nașterea înainte de termen poate fi indusă, atât pentru siguranța mamei, cât și a bebelușului. De aceea, monitorizarea periodică a sarcinii este esențială pentru o evoluție bună și pentru a preveni sau gestiona din timp, corespunzător, problemele care pot apărea, astfel încât viața mamei și a fătului să nu fie puse în pericol.
La Maternitatea SANADOR, gravidele au acces la o monitorizare completă a sarcinii, asigurată de medici obstetricieni cu multă experiență, foarte bine pregătiți. Astfel, pe lângă consultațiile de obstetrică-ginecologie, viitoarele mame beneficiază și de analize de laborator, ecografii de sarcină, dar și de alte investigații specifice, în funcție de recomandarea medicului. În acest fel, orice potențială problemă poate fi descoperită la timp și pot fi luate toate măsurile necesare pentru rezolvarea ei.
Maternitatea SANADOR dispune de o Secție de Neonatologie dotată cu echipamente performante, unde nou-născuții vor fi atent monitorizați și vor beneficia de consulturi interdisciplinare acordate de o echipă medicală experimentată și empatică.
În cazul unei nașteri premature, bebelușii care vin pe lume la Maternitatea SANADOR sunt îngrijiți pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, care este echipată cu aparatură de ultimă generație, esențială pentru stabilizarea și menținerea funcțiilor vitale ale nou-născuților, până când micuții vor putea fi externați în siguranță. Secția este dotată cu ventilatoare performante, aparate de oxigen și incubatoare moderne, care ajută bebelușul prematur să se adapteze mai ușor la viața extrauterină, prin controlul strict al temperaturii, umidității, nivelului de zgomot și luminozității.