„Doar un artist putea să facă această operație.” Experiența unui pacient diagnosticat cu două tumori renale
Hipertensiunea arterială crescută, oboseala, scăderea bruscă în greutate, durerea în partea inferioară a spatelui, dificultățile de urinare sau prezența sângelui în urină (hematuria) sunt doar câteva dintre simptomele care pot indica apariția unei tumori renale. Una dintre cele mai frecvente tumori ale rinichiului este tumora Grawitz.
Tumorile Grawitz, cunoscute și sub numele de carcinoame renale cu celule clare, pot provoca o varietate de simptome. Este important de știut că, în stadiile incipiente, este posibil ca tumorile să nu se manifeste în niciun fel. Simptomele pot apărea pe măsură ce tumorile cresc și încep să afecteze funcția rinichiului sau alte organe din jur.
Manifestările pot varia de la o persoană la alta. Dacă vă confruntați cu unele dintre simptome sau aveți orice alt motiv de îngrijorare cu privire la sănătatea rinichilor, este esențial să consultați un medic specialist urolog, pentru o evaluare corectă și un diagnostic precis. Depistarea precoce a tumorii poate contribui la îmbunătățirea prognosticului și opțiunilor de tratament.
În această situație a fost și Liviu. La vârsta de 65 de ani, a fost diagnosticat cu două afecțiuni renale grave. În timpul unei investigației imagistice de control pentru ocluzii intestinale, medicul lui Liviu a observat ceva neobișnuit la nivelul ambilor rinichi. Acest lucru dovedește încă odată importanța controalelor de rutină, pentru că acestea au dus la identificarea a două tumori renale: tumora Grawitz și un chist renal Bosniak IV, care au fost descoperite în stadii incipiente, datorită atenției medicului.
Ambele afecțiuni au trebuit rezolvate chirurgical. Datorită echipei medicale de excepție de la Spitalul Clinic SANADOR, conduse de Conf. Dr. Constantin Gîngu, Liviu a reușit să depășească cu succes această provocare.
„Doar un artist putea să facă această operație de îndepărtare a tumorii cu salvarea rinichiului în întregime. De altfel, alți medici la care am fost mi-au zis că mult mai probabilă ar fi îndepărtarea rinichiului. Fratele meu, și el chirurg, acum la pensie, mi-a recomandat operația la dl. Conf. Dr. Gîngu. L-am ascultat și nu pot să spun cât de inspirat am fost să o fac”, povestește Liviu.
Conf. Dr. Constantin Gîngu a ales să intervină printr-o tehnică laparoscopică cu accent pe conservarea rinichilor. Astfel, în noiembrie 2018 a avut loc operația la rinichiul stâng, iar un an mai târziu s-a intervenit chirurgical și pentru rinichiul drept. După cele două intervenții chirurgicale, pacientul s-a recuperat foarte bine, a urmat tratamentul prescris de medici și vine pentru monitorizare la câteva luni.
„Ambii rinichi au fost salvați și sunt sănătos. La investigațiile CT pe care le fac la fiecare 6 luni totul arată bine – dacă trece un număr de ani, spun medicii, e posibil ca orice pericol de revenire a cancerului să fi trecut definitiv. Vă mulțumesc, domnule conferențiar!”, conchide Liviu.
În cadrul Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale performante și tehnologie de ultimă generație, în condiții de maximă siguranță, beneficiind de cele mai bune recomandări de la medici urologi cu o vastă experiență în domeniu. În funcție de diagnostic și starea pacientului, medicii optează pentru intervenții minim invazive, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică, cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical disponibil în prezent în lume. Cu ajutorul robotului se pot realiza, pe lângă prostatectomii, și nefrectomii, excizii ale chisturilor, pieloplastii și cistectomii, ceea ce înseamnă pentru pacient o recuperare mai ușoară, risc scăzut de infecții și complicații și spitalizare redusă.