ECONOMIA CIRCULARĂ - definiție, aplicabilitate și beneficii

31 mai 2023 19:00   Advertoriale

În lumea de astăzi, în care resursele sunt limitate și provocările în ceea ce privește protecția mediului sunt în creștere, conceptul de economie circulară a început să câștige teren. Economia circulară reprezintă o schimbare a societății de la modelul liniar tradițional (producere-consum-aruncare), la un sistem regenerativ care urmărește să maximizeze eficiența resurselor, să minimizeze deșeurile puse pe piață și să creeze produse care să fie folosite pe termen lung. 

Înțelegerea economiei circulare este esențială pentru afaceri

Economia circulară este un sistem economic gândit pentru a elimina risipa și poluarea. În același timp, el promovează utilizarea eficientă a resurselor. Economia circulară se învârte în jurul ideii de a transforma produsele, materialele și deșeurile în resurse valoroase. 

În loc ca produsele să fie aruncate, economia circulară încurajează întreprinderile să găsească modalități de a menține resursele în uz. Acest lucru poate fi realizat prin strategii precum reutilizarea, recondiționarea sau remanufacturarea produselor, prelungirea duratei de viață a acestora și reducerea la minimum a deșeurilor. Pentru a adopta acest concept, companiile pot concepe o abordare de proiectare a produsului care pune accent pe durabilitate, reparabilitate și reciclare. Prin crearea de produse care sunt mai ușor de dezasamblat, reparat sau reciclat, companiile pot prelungi ciclul de viață al produselor și pot reduce generarea de deșeuri.

De asemenea, reciclarea și regenerarea materialelor sunt aspecte esențiale ale economiei circulare. Prin implementarea unor sisteme eficiente de reciclare și utilizarea tehnologiilor inovatoare, întreprinderile pot transforma deșeurile în resurse noi, reducând cererea de materii prime.

Totodată, business-urile ar trebui să colaboreze cu alte părți interesate de acest concept, pentru a se ajuta reciproc. De exemplu, companiile pot apela la un OIREP, așa cum este EcoSynergy.ro, care preia responsabilitatea deșeurilor de ambalaje de la producători și aisigură atingerea țintelor de reciclare și valorificare, conform legilor în vigoare. 

Nu în ultimul rând, întreprinderile pot îmbrățișa economia circulară regândind modele de afaceri. De exemplu, pot păstra dreptul de proprietate asupra produselor și pot fi responsabile pentru întreținerea, repararea și returnarea sau reciclarea acestora. Digitalizarea reprezintă altă soluție pentru implementarea economiei circulare. 

Care sunt beneficiile firmelor dacă fac acest lucru?

Prin reutilizarea materialelor și extinderea ciclurilor de viață ale produselor, se poate reduce consumul de materii prime, lucru vital pentru mediul înconjurător. În plus, adoptarea practicilor economiei circulare poate ajuta companiile să-și reducă efectul nociv pe care îl au asupra mediului și să contribuie la un viitor mai durabil. Prin faptul că întreprinderile nu sunt dependente de materiile prime, vor avea posibilitatea de a deveni mult mai puțin afectate de prețurile volatile ale resurselor, vor reduce riscurile care țin de aprovizionare și vor câștiga un avantaj important în fața competiției prin oferirea de produse și servicii durabile. Atât investitorii și colaboratorii, cât și clienții sunt mult mai interesați de afacerile sustenabile în ziua de astăzi. 

Așadar, economia circulară reprezintă un concept pe care orice companie trebuie să îl cunoască. Mai mult decât aceasta, acționarea în consecință este esențială. 

Mai multe