Evoluția rochiilor de-a lungul istoriei
De-a lungul timpului, lumea din jurul nostru, alături de tot ce cuprinde ea, a fost supusă la schimbare, la transformare și evoluție. Pe lângă avansarea tehnologiei, lucru ce ne-a adus unde ne aflăm acum: înconjurați de ecrane și mașini care mai de care oriunde ne-am duce, în istorie s-a mai remarcat și o altă evoluție, și anume cea a stilurilor de îmbrăcăminte.
Atât în cazul domnilor, ce au trecut de la costume sofisticate asortate cu joben și baston la blugi largi și tricouri lejere, cât și în cazul doamnelor, schimbarea se poate remarca des. Când vine vorba de haine feminine, credem că avem parte de cea mai remarcabilă avansare din domeniul modei la momentul de față. De aceea, din pasiune pentru frumos, în articolul de azi ne vom concentra pe evoluția rochiilor de ocazie de-a lungul timpului. Vom trece prin cele mai notabile momente din istorie și vă vom povesti despre fiecare stil caracteristic al vremii în parte.
Rochiile de ocazie au fost și vor rămâne întotdeauna epitomul feminității și al senzualității. De la rochii lungi, la rochii midi și scurte, fiecare își are rolul său, însă împart același scop: să emane feblețe și candoare. De la un mod util de acoperire și protecție a corpului împotriva condițiilor dure de vreme, până la purtarea lor din plăcere și nu numai la nevoie, rochiile au trecut prin multe schimbări de-a lungul istoriei. Vă vom vorbi despre caracteristicile rochiilor din antichitate, perioada medievală, baroc și rococo, și secolele XIX, XX și XXI până în timpurile noastre. Însă, înainte de toate, vrem să vă povestim despre originea rochiei în sine.
Se crede că prima rochie din material țesut a fost creată și purtată cu peste 5000 de ani în urmă, în Egipt. Această rochie, sub denumirea ei Tarkhan, a fost realizată din in, material subțire și ușor de țesut la acea perioadă. Odată cu evoluția societății, s-au schimbat și rochiile, acestea ajungând să diferențieze femeile între ele. Ele erau separate în funcție de statutul social prin materialele pe care le purtau. De aceea, în istorie vedem că doamnele din clasele înalte purtau rochii cu diverse broderii și modele complexe, din materiale fine și scumpe. În vremurile noastre nu mai există această diferențiere, fiindcă rochiile au ajuns să fie la îndemâna oricui, materialele variind extrem de mult. Acum, fiecare rochie în parte va emana aceeași putere, indiferent de modelele sau croiala regăsite pe ea. Haideți să revenim la evoluția de-a lungul timpului, ca să înțelegeți mai bine la ce ne referim.
· Antichitate – rochiile de ocazie din antichitate se remarcau prin materiale precum in și mătase. Acestea se găseau ușor la acea perioadă și erau un aliat perfect împotriva climatului cald. Puteau fi fabricate ușor fiindcă materialele nu necesitau coasere. Erau folosite ca mod confortabil de acoperire a corpului și erau largi, de obicei. Primele astfel de rochii și-au făcut apariția în Egipt și Grecia Antică, iar ultimul faraon, Cleopatra, a ieșit în evidență pe lângă toate celelalte doamne cu rochiile sale croite în aur și pietre prețioase.
· Perioada medievală – rochiile din această perioadă se remarcau prin țesături grele și ornamentate. Odată cu trecerea timpului, au apărut și tendințele de modă, fapt ce a dus la folosirea rochiilor ca evidențiere a statutului social. Cu cât mai complexă și bufantă rochia, cu atât mai „importantă” era o doamnă. Acestea erau formate din combinezon, fustă, corset, mantie, mâneci și guler cu volane. La acea perioadă, rochiile mai erau cunoscute și sub denumirea de marlottes, în Franța, sau ropa și semarra în Italia.
· Baroc și Rococo – în anii 1600 – 1700, în perioada barocă, rochiile de ocazie se remarcau prin forme curbe, ornamente complexe și linii fine. Erau formate din fuste cu talie joasă, pentru evidențierea siluetei doamelor și aveau ca stil caracteristic materialele voluminoase, pliurile și jupoane contrastante. Detaliile brodate erau de obicei cusute din dantelă. În anii 1720 – 1770, în perioada rococo, rochiile se remarcau prin materiale mai puțin voluminoase, însă pline de formă și cu broderii delicate. Fustele erau lejere, pe croială A, și aveau decolteuri adânci, pătrate sau rotunde. Mai ieșeau în evidență și cu diverse accesorii la spate, fie volane pe toată lungimea spatelui, fie fundițe ample la baza taliei.
· Secolul al XIX-lea – rochiile din această perioadă erau caracterizate de modele elegante, dar simple, cu detalii precum siluetele supradimensionate sau mânecile bufante. Fusta era, de fel, prevăzută cu tiv din oțel sau os de balenă pentru a evidenția formele feminine. Iar spre sfârșitul secolului, se remarca stilul victorian, ce a adus în lumea modei corsetele tip cinch, care aveau ca scop efectul de micșorare a taliei.
· Secolul al XX-lea – rochiile din acest secol se remarcau printr-un design relaxat. Fiecare decadă cuprinsă în această perioadă a surprins cu detaliile sale. În anii 1900 au apărut rochiile ce lăsau glezna la vedere, țesute din dantelă și cu talie marcată de betelie. În anii 1920, au fost la modă franjurii, pe rochii midi, lejere, caracteristice epocii Charleston. Anii 1930 – 1940 au venit cu o inovație, și anume rochiile de tip costum, structurate, cu umeri mari și nasturi frontali. În anii 1950 se remarcau rochiile din tul și șifon pe fuste pline; în anii 60, cele care acopereau genunchiul, purtate cu mănuși fine, precum și fustele mini; în anii 70 predominau rochiile sarafan, purtate cu bluze sau cămăși pe dedesubt; iar în anii 1980 au apăraut modelele îndrăznețe, cu buline și diverse accesorii.
· Secolul al XXI-lea – anii 90 au debutat cu o schimbare majoră în lumea modei, trecerea la stilul minimalist. Anii 2000 nu au avut o caracteristică anume, accentul punându-se pe materialele avangardiste, precum bumbacul și tricotajele. Însă, în anii 2010, rochiile s-au remarcat prin silueta bodycon (mulată) cu decupaje îndrăznețe și decolteuri adânci. De atunci până în momentul de față, moda a trecut prin multe schimbări ce au dus la libertate. Acum, doamnele pot purta rochii de diverse stiluri și lungimi, și vor fi apreciate în aceeași măsură. De la rochii largi, la rochii scurte, cu volane sau mulate, orice alegeți va fi în tendințe.
Am ajuns la final. Acum că ați aflat cum a evoluat îmbrăcămintea feminină de-a lungul timpului, suntem convinși că vă doriți să vă achiziționați și dumneavoastră o rochie specială. De aceea, vă îndemnăm să profitați de ofertele Genius deals din online pentru a găsi cele mai frumoase rochii elegante ieftine și de durată. Happy shopping!