Menţine-te în formă acasă: 7 trucuri smart
Nu trebuie neapărat să cheltui sute de lei lunar pentru a te menţine în formă şi a face sport. În ziua de astăzi, este mai uşor ca niciodată să te menţii în formă acasă, fără să pierzi timp în trafic sau să ai nevoie de abonamente la sală.
Descoperă 7 trucuri smart pentru a face mişcare acasă:
Foloseşte televizorul în avantajul tău
Televizorul îţi este prieten atunci când vine vorba de sport şi mişcare acasă. Poţi folosi televizorul în diverse moduri, ca să te ajute să îţi găseşti motivaţia şi să creezi un cadru plăcut pentru sport.
Spre exemplu, dacă nu ai deja un set de antrenamente bine stabilite, poţi să urmăreşti clipuri cu antrenamente pe YouTube, direct pe TV. Găseşti antrenamente gratuite de forţă, Pilates, Yoga sau chiar Barre.
În cazul în care ai un program de antrenament deja stabilit, poţi folosi televizorul pentru a asculta muzică sau a urmări un podcast în timp ce faci mişcare. Este o idee bună să optezi pentru un TV OLED, mai ales dacă pui accent pe calitatea imaginii.
Achiziţionează accesorii de bază
Accesoriile de bază îţi vor fi utile atunci când faci sport acasă. Cu o investiţie minimă, poţi să ai la tine acasă tot ce îţi trebuie pentru a face mişcare confortabil. Începe cu o saltea pentru antrenament. Acesta este folositoare atât pentru sesiuni de Yoga sau Pilates, cât şi pentru exerciţii clasice, precum flotările sau abdomenele.
Pentru antrenamentele cu greutăţi, alege câteva gantere. Cea mai bună soluţie o reprezintă ganterele reglabile, mai ales dacă foloseşti greutăţi diferite în funcţie de exerciţiu sau dacă plănuieşti să creşti greutăţile în timp.
În afară de gantere, mai poţi opta pentru benzi elastice. Acestea sunt utile pentru exerciţii diverse, de la fandări şi genuflexiuni şi până la abdomene sau flotări.
Nu uita că şi stretching-ul este esenţial, aşa că achiziţionează un foam roll dacă ai ocazia. Acesta este benefic pentru masajul muşchilor, în special după antrenament.
Setează un program
Ca să transformi sportul şi mişcarea într-o rutină, ai nevoie de un program, chiar dacă vei face asta acasă. Nu este deloc dificil să îţi setezi un program. Poţi începe cu paşi mici. Spre exemplu, pentru prima lună setează câte două antrenamente de o oră pe săptămână. Tu decizi cum vor arăta antrenamentele tale. Ai opţiuni nenumărate, de la programe online cu antrenor personal şi până la clipuri cu antrenamente pe YouTube sau aplicaţii cu programe de exerciţii.
Încearcă mai multe tipuri de antrenamente
Ca să descoperi exact ce ţi se potriveşte, ai nevoie să încerci mai multe tipuri de antrenamente. Bineînţeles, nu trebuie să încerci tot ce vezi pe internet, ci mai degrabă să selectezi câteva tipuri de mişcare care îţi trezesc curiozitatea. Îndreaptă-te către forme de mişcare populare, precum Pilates, Barre, antrenamentele funcţionale sau clasele de step aerobic.
Alege să începi cu paşi mici
Nu pune presiune pe tine atunci când eşti la început de drum. Este de preferat să începi pas cu pas, fără stres sau presiune. În acest fel, vei reuşi să transformi sportul acasă într-o rutină şi să descoperi ce anume funcţionează cu adevărat pentru tine.
Ţine cont de alimentaţie
Sportul nu îţi poate aduce rezultate pe termen lung dacă nu este însoţit de o alimentaţie echilibrată. Încearcă să îţi hrăneşti cât mai bine corpul, în funcţie de nevoile tale. Dacă este necesar, apelează la un nutriţionist pentru sfaturi personalizate.
Cere sfatul medicului
Înainte de a începe să faci sport acasă, cere sfatul medicului tău. Acesta îţi va spune dacă există contraindicaţii sau anumite mişcări pe care ar trebui să le eviţi. În acest fel, ştii că te antrenezi în siguranţă.
Atunci când vrei să faci sport acasă, este esenţial să descoperi ce tipuri de mişcare îţi doreşti să practici. Începe prin a testa mai multe tipuri de antrenament, iar mai apoi prin a achiziţiona accesoriile de bază, precum salteluţa sau benzile elastice.