Patru metode de a reduce costurile de încălzire și răcire cu ajutorul ventilației rezidențiale

9 iulie 2023 13:51   Advertoriale

Asigurarea confortului într-o clădire rezidențială este esențială pentru obținerea unei vieți sănătoase și relaxante. O metodă propice în acest sens este asigurarea unei ventilații adecvate ce oferă, în același timp, beneficii asupra sănătății umane și reușește să reducă semnificativ costurile legate de încălzirea și răcirea spațiului interior. Simpla deschidere a ferestrelor nu reușește nici să ventileze corespunzător fiecare cameră, nici să ofere o eficiență energetică legată de climatizarea caselor. 

Eficiența energetică este în prezent o tendință urmărită de mulți, deoarece garantează o reducere vizibilă a facturilor pentru încălzirea și răcirea spațiilor interioare și se înscrie în eforturile umanității de a proteja mediul înconjurător prin reducerea cantităților de combustibili fosili arși pentru producerea de curent electric. Lindab.ro este un producător de renume de sisteme de ventilație moderne, eficiente și ușor de instalat, pentru că folosește experiența obținută în zeci de ani ca lider mondial în domeniul țiglelor metalice.

Iată cum se pot reduce costurile la încălzire și răcire cu ajutorul unei ventilații corespunzătoare!

  • În vederea obținerii unei economii energetice semnificative este necesară, în primul rând, alegerea acelui sistem ce încorporează soluții tehnologice care permit ventilarea eficientă la un consum de energie cât mai redus. În acest sens pot fi amintite tehnologia recuperatoarelor de căldură, ce elimină aproape în totalitate pierderea de energie termică în timpul iernii prin ventilație și tehnologia recuperatoarelor de umiditate, ce rezolvă problema excesului de apă din atmosferă, în special pe timpul verii. Aceste două elemente reduc nevoia de funcționare a sistemului, economisind energie.
  • Eficientizarea sistemului de ventilație poate fi atinsă și cu ajutorul programelor de control ce oferă posibilitatea automatizării funcțiilor și chiar a controlului de la distanță. În acest mod, sistemul ajustează automat viteza și funcționarea ventilatoarelor în concordanță cu necesitățile reale. Se obține, astfel, o optimizare a consumului de energie prin funcționarea la niveluri diferite și nu întotdeauna la maxim.
  • Eficiența sistemului de ventilație modern depinde și de întreținerea acestuia prin curățarea sa regulată și prin reviziile recomandate de producător. În special două precauții sunt foarte utile, și anume schimbarea filtrelor de aer la perioade recomandate de producători și curățarea conductelor pentru a se evita acumularea de praf, scame sau alte resturi care ar împiedica fluxul normal de aer.
  • Ventilația eficientă are la bază nu doar performanța sistemului în sine, ci și izolarea termică adecvată a locuinței. Prin utilizarea unor materiale cu coeficient termic scăzut se obține și un consum de energie mult mai redus. Acest lucru se întâmplă, deoarece temperaturile din exterior nu influențează într-un mod însemnat pe cele din interior. Această izolație trebuie să fie făcută atât în zona pereților, acoperișului și podelelor, cât și în zona ferestrelor și a ușilor ce trebuie etanșate corespunzător. 

În concluzie, ventilația rezidențială are rolul de a asigura aer curat și sănătos pentru toți locatarii și, în același timp, poate fi o sursă importantă de economii energetice cu beneficii financiare, dar și cu o reducere a influenței negative asupra mediului înconjurător. 

Surse foto: lindab.ro

Mai multe