Reduceri vs. nevoi: cum să reziști tentațiilor în sezonul reducerilor

18 octombrie 2023 11:20   Advertoriale

În fiecare an, sezonul reducerilor aduce cu el tentații, iar ca orice tentație, ne poate face să luam decizii impulsive. Dar doar adu-ți aminte de cât timp stă în dulap bluza aceea pe care ai luat-o la jumătate de preț, ori de câte ori ai folosit anul ăsta robotul ăla multifuncțional, cumpărat sub presiunea „stocului limitat”. Te-ai gândit atunci la toate modurile ingenioase în care ți-ar face viața mai bună: prăjituri, smoothie-uri, chiar și omlete perfecte în fiecare dimineață. În schimb, aparatul a ajuns pe blatul din bucătărie, adunând mai mult praf decât realizări culinare. Așa-i că ai și tu astfel de lucruri prin casă? 

Încă văd, așezat frumos pe raftul din sufragerie, difuzorul de aromaterapie cumpărat anul trecut în perioada reducerilor, de care, atunci, aveam atât de multă nevoie, la care se adaugă și cele 10 tipuri de uleiuri esențiale. Cum mi-am dat seama acum că nu îmi era necesar? Pentru că nu l-am atins decât de poate 20 de ori, 15 din ocazii fiind atunci când ștergeam praful de pe el. 

Și totuși, cum putem rezista reclamelor care ne strălucesc în fața ochilor și ne promit prețuri imbatabile, produse gratis, transport gratuit sau 1+1? Nu o facem! Perioada reducerilor nu este rea, iar noi nu trebuie să ne temem să profităm de oferte. Ceea ce trebuie de fapt să facem este să separăm nevoile de dorințe, dar și ne informăm cu atenție înainte de a face o achiziție. Este în regulă să îți iei un nou telefon, dacă cel vechi e stricat, ori dacă deja ai niște bani economisiți pentru asta, ori chiar și printr-un credit. Ce nu este în regulă este să neglijezi alte cheltuieli mai importante, fie că ne referim la cele casnice, ori la alte necesități. Ține minte, un telefon nu o să te încălzească la fel iarnă, cum o face furnizorul tău de căldură sau gaze. 

Testul Chizbuinței: un instrument util în perioada reducerilor 

Însă, cum ne dăm seama care sunt dorințe și care sunt nevoi? Înainte de a face o achiziție, pune-ți întrebări critice. Gândește-te dacă produsul sau serviciul este esențial în viața de zi cu zi, ori pentru sănătatea sau confortul tău. Dacă răspunsul e „nu”, iar motivația este doar plăcerea imediată, alege să nu cumperi. 

Știu pare dificil, însă există un mod mai distractiv de a face această introspecție, dacă treci fiecare decizie prin Testul Chibzuinței, un exercițiu dezvoltat de Provident, care are rolul de a te ajuta să cântărești orice decizie de cumpărare și de a te ajuta să iei decizii mai înțelepte mai ales în perioadele de reduceri.

Este un set simplu de întrebări care te va ajută să te concentrezi asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru tine și să eviți cumpărăturile impulsive și creditele nenecesare. Testul este ușor de făcut și găsit, intră pe site-ul Provident și mai mult de jumătate din treabă deja e făcută. Răspunde la întrebări sincer, iar la finalul testului, vei primi un răspuns clar, care te poate ajuta să cântărești mai bine decizia de a lua sau nu un credit pentru ceea ce dorești să cumperi.

Profită de reduceri într-un mod inteligent 

Așa cum am spus deja însă, reducerile nu sunt personajul negativ aici. Ele pot fi o foarte bună oportunitate de a economisi bani, dar și de a cumpăra produse mai calitative, care nu se încadrau în mod normal în bugetul tău. Putem vorbi despre orice aici, de la aparate electrocasnice, la produse de îngrijire, curățenie, haine și chiar alimente.

Nu este un secret că an de an, stocurile la cafea, detergenți și balsam de rufe se epuizează rapid de Black Friday. Aceste achiziții sunt chiar recomandate, poți face astfel stocul pentru jumătate, dacă nu întregul an, la un preț mai mult decât bun. Astfel, beneficiile reducerilor pot fi maximizate, iar bugetul tău rămâne sub control, contribuind la o gestionare financiară mai sănătoasă și la satisfacția de a face alegeri înțelepte.

Cumpătarea este soluția, precum și introspecția. Pentru a profita cu adevărat de perioada reducerilor trebuie să punem pe primul plan nevoile, înainte de dorințe, să fim atenți la prețuri și să nu spunem „da” oricărei oferte tentante, dar care nu se află pe lista noastră predefinită. În plus, așa cum recomandă Provident, înainte de a face orice achiziție - mai ales dacă implică și accesarea unui credit - este necesar să îți iei măcar puțin timp de gândire.

Mai multe