Sfaturi pentru o dantură frumoasă: cum să îți păstrezi dinții sănătoși

6 septembrie 2022 19:16   Advertoriale

Dinții curați și sănătoși îmbunătățesc calitatea vieții, dar necesită multă muncă. Mai mulți factori joacă un rol în sănătatea dinților dumneavoastră, cum ar fi dieta, igiena orală, produsele de îngrijire și fumatul. Prin urmare, este important să ne gândim la îngrijirea dentară. Mai jos, vă explicăm cum să aveți grijă să aveți dinți sănătoși. 

Când ar trebui să vă curățați dinții? 

Bacteriile din placa dentară descompun zahărul în acid, ceea ce poate duce la apariția cariilor. Cariile se dezvoltă în timp. În trecut, medicii dentiști recomandau să se aștepte 30 de minute după mese înainte de a se spăla pe dinți. În prezent, experții stomatologi recomandă periajul imediat după masă, pentru ca dinții să poată căpăta rapid fluor. 

Placa dentară are nevoie de 12 ore pentru a se acumula. Este vorba de bacterii care se amestecă cu zahărul pe care îl mâncăm (este în orice!) și formează placa dentară. Dar dacă vă spălați pe dinți dimineața și seara, timp de 2 minute (în mod ideal 3), aveți posibilitatea de a elimina placa dentară. În caz contrar, se calcifiază și se transformă în tartru. 

Produsele cu conținut scăzut de grăsimi ajută la prevenirea cariilor dentare? 

Deși produsele cu conținut scăzut de grăsimi conțin mai puțin zahăr, acestea conțin acid care atacă dinții. Prin urmare, ar trebui să vă spălați pe dinți după ce le mâncați. 

O dietă bine echilibrată este esențială la orice vârstă pentru a vă menține dinții și gingiile sănătoase. Aceasta include: cereale, legume, fructe, produse lactate, pește, nuci și carne pentru a obține tot ce aveți nevoie. În plus, ar trebui să reduceți și consumul de alimente zaharoase (în special de băuturi zaharoase și acidulate) pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare, deoarece acestea persistă pe suprafața dinților și afectează sănătatea dinților. 

Este o periuță de dinți electrică mai eficientă? 

periuță de dinți electrică este mai eficientă decât periuța de dinți obișnuită. Cu toate acestea, dacă vă curățați constant dinții timp de cel puțin două minute, puteți obține rezultate excelente și cu o periuță obișnuită. 

Trebuie să folosiți ața dentară în fiecare zi? 

Acest lucru este crucial dacă doriți să vă mențineți dinții și gingiile sănătoase. Modul în care vă spălați pe dinți este la fel de important ca și frecvența periajului. Într-adevăr, o periere slabă a dinților este aproape la fel de rea ca și cum nu te-ai spăla deloc. Nu vă grăbiți, mișcând periuța de dinți cu mișcări circulare ușoare pentru a îndepărta placa bacteriană. Cu toate acestea, periajul singur nu este suficient. Folosirea aței dentare este importantă pentru a îndepărta bacteriile și placa bacteriană dintre dinți și sub linia gingivală, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Mulți pacienți recunosc că sar peste pasul aței dentare, dar ar trebui să le faceți pe amândouă pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a vă proteja dinții. 

Ar trebui să vă clătiți gura după ce vă curățați dinții? 

În trecut, regula era: curățați-vă dinții, scuipați pasta de dinți și clătiți-vă gura. În prezent, stomatologii recomandă să păstrați fluorura pe dinți cât mai mult timp posibil, deoarece are un efect protector. Prin urmare, este suficient să curățați dinții și apoi să scuipați pasta de dinți.  

Sfaturi practice 

  • Preferați o periuță de dinți electrică în locul celei manuale: este foarte important, deoarece permite mai multe mișcări. Periați de la gingie spre dinte, adică de sus în jos, atât adulții, cât și copiii. 
  • Mergeți la dentist o dată sau de două ori pe an și solicitați un detartraj în fiecare an.  
  • Până la vârsta de 2 ani, se recomandă să vă spălați pe dinți o dată pe zi, bineînțeles cu ajutorul părinților. De la primul dinte încolo, trebuie să vă spălați pe dinți de două ori pe zi. 
  • Adolescenții prezintă un risc ridicat de carii dentare. 80% dintre ei le au, așa că nu ezitați să le preveniți și în rândul tinerilor adolescenți. 
  • Pentru pasta de dinți, cereți sfatul medicului stomatolog: care este recomandată în funcție de vârstă și de dinții dumneavoastră. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Mai multe