Și tu ești fan al hainelor de lână? Iată cum trebuie acestea îngrijite!
Acum că iarna se apropie cu pași repezi, este timpul să împachetăm și să punem deoparte tricourile și pantalonii scurți și să scoatem la înaintare pantalonii groși, puloverele comode și gecile ce ne vor ține de cald sezonul acesta.
În anotimpul rece, lâna este unul dintre cele mai apreciate și căutate materiale, datorită multiplelor calități. Este un material ușor de îngrijit, rezistent la pete sau mirosuri neplăcute, dar mai ales, foarte bun izolator termic, ceea ce înseamnă că este perfect potrivită pentru perioadele cu temperaturi pe minus.
Dacă deții deja haine de lână, cu siguranță știi cum să le speli și cureți. Dar dacă tocmai acum descoperi beneficiile purtării țesăturilor din lână, citește mai departe acest material, unde vom discuta de ce trebuie să ții cont atunci când speli și cureți acest tip de haine.
Cum se îngrijește corespunzător lâna?
Unii consideră lâna a fi un material pretențios, care se poate deteriora foarte ușor. Acest lucru este parțial adevărat, deoarece, spre deosebire de hainele din țesături sintetice, lâna are nevoie de o îngrijire aparte.
Deoarece vorbim de un material 100% natural, atunci când dorești să cureți hainele de lână va fi nevoie să folosești un detergent special, cu un conținut crescut de lanolină, care nu distruge țesătura și ajută la păstrarea unui aspect catifelat al hainelor. Spălarea hainelor de lână se poate face atât la mașina de spălat, cât și manual. Majoritatea hainelor de lână permit folosirea mașinii de spălat pentru curățare, atâta timp cât selectezi un program cu temperatură scăzută a apei, recomandată fiind temperatura de 30 grade și cel mai mic grad de rotații la uscare. Noile game de mașini de spălat au funcții și programe speciale pentru îngrijirea și curățarea hainelor de lână, așa cum vei găsi pe Altex.ro.
Dacă vrei să le speli manual, hainele de mână nu trebuiesc înmuiate în prealabil. De asemenea, dacă folosești mașina de spălat, pune hainele la uscat imediat ce s-a terminat ciclul de spălare. Într-un mediu cu umiditate crescută, țesătura de lână se poate deteriora.
Un aspect foarte important este de asemenea, să nu usuci hainele de lână la uscătorul mașinii de spălat. Temperatura înaltă va deteriora aproape complet țesătura și astfel hainele tale se vor micșora la dimensiuni miniaturale. Cel mai recomandat mod de uscare a acestui tip de haine este să le întinzi în aer liber, pe un uscător de rufe, însă fără să le agăți folosind cârlige de rufe. Un lucru care trebuie menționat aici este de asemenea, să nu storci hainele de lână, acest lucru deteriorând foarte ușor fibrele țesăturii.
Un mare avantaj al hainelor de lână este faptul că sunt foarte rezistente la pete, murdărie sau mirosuri neplăcute. De aceea, nu este indicată spălarea foarte frecventă a acestora. De exemplu, dacă ți se pare totuși că hainele au căpătat un miros neplăcut, le poți întinde afară să se aerisească, iar de cele mai multe ori acest lucru este suficient.
Atunci când sezonul rece este pe terminate și vrei să depozitezi în siguranță hainele de lână, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi. Întotdeauna depozitează hainele de lână curate, de preferat împachetate, în loc de a le așeza pe umerașe. De preferat este să folosești cutii cu capac sau pungi ce pot fi vidate, astfel te vei asigura că hainele tale nu vor fi atacate de către molii.
Sperăm că articolul te-a ajutat să îți faci o idee despre cum trebuiesc îngrijite piesele vestimentare din lână și că te-a convins să dai și tu o șansă acestui tip de material atât de apreciat.
Sursa foto: Pexels.com