Sterilizarea biberoanelor: de ce este necesară și cum se face

24 aprilie 2023 7:12   Advertoriale
Ultima actualizare:

Biberoanele reprezintă unul dintre acele articole care se va regăsi pe lista de cumpărături a oricărui viitor părinte. Vei avea cu siguranță nevoie de ele dacă vei folosi o formulă de lapte praf, dar este posibil să-ți fie necesare din când în când și dacă alăptezi. Indiferent de situație, sterilizarea corectă a acestora este foarte importantă. De ce și cum se face vei afla din rândurile de mai jos. 

Importanța sterilizării biberoanelor pentru sănătatea bebelușului

Sistemul imunitar al bebelușilor este destul de slab dezvoltat și nu poate lupta împotriva unei eventuale infecții. În același timp, laptele, fie că este vorba de cel matern sau de o formulă de lapte praf, reprezintă terenul perfect de înmulțire pentru bacterii. Oricât de bine ai curăța biberoanele, tetinele și celelalte accesorii de hrănire ale bebelușului, nu este suficient. Este necesară sterilizarea acestora, măcar în primele luni de viață ale celui mic, pentru a reduce cât mai mult posibil riscul dezvoltării unei infecții și a apariției unor probleme precum diareea sau vărsăturile, ambele mai periculoase pentru un bebeluș decât pentru un adult.[1][2]

Metode de sterilizare a biberoanelor

Există mai multe metode de sterilizare a biberoanelor, dar cele mai des folosite sunt sterilizarea prin fierbere, sterilizarea cu aburi și sterilizarea la rece. 

Prima dintre acestea este și cea mai simplă și convenabilă din punct de vedere financiar: ai nevoie doar de o oală cu apă, în care vei fierbe biberoanele și accesoriile acestora timp de cel puțin 5 minute. Trebuie să ai grijă ca biberoanele să fie complet acoperite de apă și, bineînțeles, să le cureți bine înainte de a le fierbe. Singurul dezavantaj al acestei metode de sterilizare este că tetinele tind să se deterioreze mai repede. 

Pentru cea de-a doua metodă de sterilizare, cea cu aburi, vei avea nevoie de un sterilizator pentru biberoane. Este o metodă rapidă și sigură, care, în plus, prezintă avantajul că nu va mai trebui să-ți faci griji că este nevoie să stai lângă aragaz sau că vei uita să oprești focul. Există două tipuri de sterilizatoare pentru biberoane: electrice sau pentru microunde. Ambele sunt la fel de simplu de utilizat.  

Sterilizarea la rece presupune plasarea biberoanelor și a accesoriilor într-un recipient cu apă rece și o soluție antibacteriană, unde vor fi lăsate pentru câteva zeci de minute. Comparativ cu celelalte metode de sterilizare, durează ceva mai mult timp și necesită puțin mai multă atenție când vine vorba de prepararea soluției în care vor fi puse biberoanele. Este foarte important să urmezi întocmai instrucțiunile producătorului.[1][2]

Cât de des trebuie să fie sterilizate biberoanele

În general, se recomandă sterilizarea biberoanelor înainte de prima utilizare și, ulterior, cel puțin o dată pe zi, chiar și după fiecare masă, dacă bebe este mai sensibil sau are anumite probleme de sănătate. Părerile privind vârsta până la care trebuie să faci acest lucru sunt împărțite. Unii medici recomandă sterilizarea biberoanelor și a tuturor accesoriilor de hrănire până la vârsta de 1 ani, alții spun că nu mai este necesar să faci asta după vârsta de 3 luni deoarece sistemul imunitar al bebelușului este deja suficient de puternic pentru a-l face mai puțin susceptibil la infecții. Cel mai bine este să te ghidezi după recomandările pediatrului bebelușului tău.[2][3]

Chiar dacă poate părea doar o sarcină în plus pe care trebuie să o faci zilnic, sterilizarea biberoanelor este foarte importantă pentru sănătatea bebelușului tău. Există mai multe metode de a face acest lucru și, odată ce o vei găsi pe cea potrivită pentru tine, lucrurile vor fi mult mai simple. Respectă întotdeauna recomandările medicului tău, precum și pe cele ale producătorului biberoanelor alese, care, în mod sigur, va oferi instrucțiuni în ceea ce privește metoda de sterilizare potrivită pentru articolul respectiv. 

Bibliografie:

  1. „Cleaning and Sterilising Baby Bottles”, Healthdirect Australia, 12 Dec. 2022, www.pregnancybirthbaby.org.au/cleaning-and-sterilising-baby-bottles. Accessed 14 Mar. 2023.
  2. „Sterilising Baby Bottles”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/sterilising-baby-bottles/. Accessed 14 Mar. 2023.
  3. Taylor, Marygrace. „When and How Should I Sterilize Baby Bottles?”, What to Expect, 2 Aug. 2022, www.whattoexpect.com/first-year/bottle-feeding/when-and-how-to-sterilize-baby-bottles. Accessed 14 Mar. 2023.
Mai multe