Stresul. Inamicul pe care îl poți combate
Pe cât de mult avansează lumea în care trăim, pe atât de mult stres acumulăm. Acesta este un sentiment uneori copleșitor, care aduce cu sine îngrijorare, agitație, gânduri împărțite în mai multe direcții și o stare intensă de neliniște. Dacă ar fi să-l catalogăm, am spune că este o emoție negativă cu un impact puternic semnificativ asupra organismului.
Din cauza stresului se pot dezvolta diferite afecțiuni, unele dintre ele destul de serioase. În momentul în care organismul eliberează cortizol – hormonul stresului – acesta începe să afecteze, rând pe rând, toate organele, dacă este eliberat în exces. Ceea ce se și întâmplă atunci când trăim cu stresul cronic – adică pe o perioadă lungă de timp.
Sunt foarte multe motivele pentru care putem ajunge să trăim stresați, dar sunt și mai multe motivele pentru care merită să-l combatem.
3 modalități de a combate stresul
· Exerciții de relaxare de tip mindfulness. Poate este familiar termenul de meditație. Mindfulness-ul nu este o meditație în adevăratul sens al cuvântului, însă principiile se apropie destul de mult. Exercițiile de tip mindfulness ajută la conectarea cu momentul prezent. De cele mai multe ori, gândurile oscilează între aspecte ce țin de trecut („Oare am dat tot ce am avut mai bun la proba aceea?”) și aspecte ce țin de viitor („Oare cum va fi mâine la prezentare?”). Dar sunt puține momentele în care ajungi să trăiești prezentul așa cum este el, clipă de clipă. Exercițiile de mindfulness te ajută să te conectezi cu momentul aici-și-acum și în felul acesta stresul (și orice emoție negativă) se diminuează. Cu puțin research online, vei găsi o mulțime de astfel de exerciții.
· Suplimente alimentare. Vitaminele și mineralele sunt micronutrienți esențiali pentru organism. Foarte multe dintre ele le asimilezi din alimentație. Însă sunt momente în care un supliment alimentar te poate ajuta să obții un boost de energie. În plus, vitaminele și mineralele în combinație cu extractele din plante – regăsite în unele suplimente alimentare precum Stresclin Neuro - ajută foarte mult la reducerea stresului. Valeriana este cunoscută pentru efectul relaxant și calmant. Prin urmare, suplimentele alimentare de pe helpnet.ro care conțin extras din această plantă sunt eficiente în diminuarea stresului.
· Exerciții fizice. Sportul este una dintre cele mai populare modalități de reducere a stresului. Tensiunea musculară, starea de agitație sau neliniște sunt complet reduse după o bună practică a oricărui tip de sport. Exercițiile fizice ajută la eliberarea endorfinelor, substanțe chimice care sunt eliberate de sistemul nervos și tocmai la acest lucru ajută: eliberarea de stres.
În concluzie, stresul este un inamic pentru organism. Cu toate acestea, conștientizat fiind, el poate fi combătut. Exerciții de tip mindfulness, suplimente alimentare, exerciții fizice – sunt doar câteva dintre cele mai eficiente metode de a combate ușor stresul. Pe de altă parte, este cât se poate de adevărat că situațiile stresante aduc, de multe ori, lecții de viață din care poți învăța foarte multe. Însă cu toate acestea, stresul în exces, fără să fie controlat, poate provoca multe neplăceri. Controlul asupra stresului va fi întotdeauna în mâinile tale.