Tot ce ar trebui să ştii despre ecografia Doppler a arterelor renale

16 februarie 2022 10:13   Advertoriale

Ecografia arterelor renale este o metodă de diagnosticare şi evaluare a caracteristicilor structurale și funcționale ale arterei principale care alimentează rinichiul. Orice disfuncţie renală poate fi corelată cu boala arterelor renale.

Rinichiul este un organ a cărui activitatea este condiţionată de fluxul prin artera. Astfel, celulele lui primesc oxigen şi nutrienţi şi poate deservi funcţia de bază, aceea de filtrare şi eliminare a deşeurilor.

Ecografia arterelor renale

O ecografie Doppler de artere renale folosește abordarea combinată a ultrasunetelor şi redă o imagine bazată pe diferențele undelor sonore reflectate de la diferite densități ale țesuturilor.

Tehnologia Doppler folosește ecourile de la celulele roșii din sânge care redau imagini de flux real.

Patologia stenozei renale

Când stenoza renală apare lent, se formează vase colaterale care alimentează rinichiul. Rinichiul simte greșit fluxul redus ca tensiune arterială scăzută și eliberează o cantitate mare de renină care transformă angiotensinogenul în angiotensină I.

Angiotensina I este apoi convertită în angiotensină II cu ajutorul enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) în plămâni. Angiotensina II este responsabilă pentru vasoconstricția și eliberarea de aldosteron care provoacă retenție de sodiu și apă, ducând astfel la hipertensiune arterială secundară.

Diagnosticarea bolii arterei renale cu ecografia Doppler

Boala arterei renale, adică stenoza arterei renale, este cauzată prin două mecanisme:

● Ateroscleroza care implică punctul de ramificare al arterei renale din aortă sau artera renală proximală;

● Displazia fibromusculară care implică artera renală distală sau ramurile sale intrarenale.

Stenoza arterei renale prezintă o dinamică nefavorabilă a obstrucției în fiziologia rinichilor, cu hipoperfuzia rezultată a țesutului și afectarea eliminării deșeurilor.

Ultrasonografia Duplex Doppler poate evalua funcția prin intermediul informațiilor obținute din arterele renale.

Informaţii despre structura şi anatomie

Ecografia Doppler a arterelor renale, poate oferi informații despre structura și anatomia acestora.

Imagistica, combinată cu măsurători Doppler, poate identifica atât leziunile stenotice, cât și fluxul arterial și pot face comparații cu fluxul sanguin al aortei.

Boala unilaterală şi bilaterală

Ecografia Doppler duplex poate detecta atât boala unilaterală, cât și pe cea bilaterală și poate fi utilizată pentru evaluări în serie pentru a observa progresia bolii.

Oferă o metodă convenabilă de a urmări pe cei care au suferit angioplastie chirurgicală sau alte intervenții chirurgicale vasculare.

Evaluarea fluxului vascular renal

Deoarece rinichiul este, de asemenea, un regulator important al echilibrului electrolitic și o parte a sistemului renină-angiotensină-aldosteron care reglează tensiunea arterială, homeostazia echilibrată este în pericol cu stenoza arterei renale și alte probleme.

Ecografia Doppler poate evalua fluxul vascular renal pentru a evalua stenoza arterei renale, tromboza venei renale și infarctul renal. CT și rezonanța magnetică (RM) sunt necesare pentru confirmare, dar un screening poate fi efectuat folosind ultrasonografia mai puțin costisitoare.

Diagnosticul cu ultrasunete a arterei renale

Rinichii, nu numai că elimină deșeurile, ci sunt parte integrantă a echilibrului electrolitic, a hidratării homeostatice și a controlului tensiunii arteriale.

Ecografia arterei renale este recomandată în:

Hipertensiune arterială - când sunt suspectate cauze secundare;

Niveluri crescute ale creatininei serice - când stenoza amenință întregul rinichi;

Ateroscleroza - 70-80% ocluzii pot duce la hipoxie a țesutului renal;

Dureri de spate atribuite bolii renale;

Tulburări electrolitice precum hiperkaliemia, hiperfosfatemia, hipocalcemia.

Evaluarea anatomiei rinichilor

Ecografia arterei renale face, de asemenea, parte dintr-o evaluare globală a anatomiei rinichilor, care poate distinge diferențele de mărime între pereche atunci când este prezentă boala renală unilaterală.

O examinare pentru calcificări și obstrucție a tractului urinar este ușor inclusă atunci când se efectuează ecografia arterei renale.

Deoarece ultrasunetele arterei renale nu sunt la fel de sensibile că metodele imagistice de confirmare, cum ar fi CT și RMN, un rezultat negativ nu este neapărat liniștitor, dar indică necesitatea unei imagistice care utilizează contrast.

Metode de diagnosticare a stenozei arterei renale

Pentru diagnosticarea stenozei arterei renale, medicul poate începe cu un examen fizic în care va asculta cu un stetoscop sunetele din zonele rinichilor.

Aceste sunete ar putea indica că artera la rinichi este îngustată. Apoi poate face o revizuire a istoricului familial al pacientului.

De asemenea, va cere:

● Teste de sânge și urină pentru a verifica funcția rinichilor;

● Teste de sânge și urină pentru a măsura nivelurile de hormoni care reglează tensiunea arterială;

● Testele imagistice efectuate în mod obișnuit pentru a diagnostica stenoza arterei renale cum ar fi ecografia Doppler, în care undele sonore de înaltă frecvență ajută medicul să vadă arterele și rinichii și să le verifice funcția. Această procedură ajută, de asemenea, medicul să găsească blocaje în vasele de sânge și să le măsoare severitatea.

Alte imagini utilizate în bolile arterelor renale

În timp ce ecografia arterei renale este utilă ca screening sau pentru investigarea inițială a bolii arterei renale, de la obstrucții aterosclerotice la hipertensiune arterială renală, confirmarea se face prin metode mai invazive precum:

● Arteriografia CT - este invazivă, însă, datorită contrastului său intravenos, este foarte precisă și confirmă boala renovasculară aterosclerotică;

● Arteriografia prin rezonanță magnetică este utilizată mai rar din cauza sensibilității renale la substanța de contrast utilizat (gadoliniu);

● Analize de sânge - chiar dacă sunt nespecifice în identificarea unui tip exact de boală renală, pot indica o disfuncție renală globală.

Mai multe