Tot ce trebuie să știi despre deficiența de magneziu
Știai că deficiența de magneziu este una dintre cele mai importante carențe diagnosticate la ora actuală în rândul adulților? La fel de important, știai că în cele mai multe cazuri, această carență evoluează cu semne clinice foarte discrete și probleme de sănătate care se instalează gradual?
Dacă nu ești sigur de importanța magneziului în organism și care sunt semnele clinice asociate cu deficiența de magneziu, citește mai departe pentru a afla:
Care este rolul magneziului în organism?
Magneziul este un mineral vital pentru sute de procese metabolice ce se desfășoară în organism. Acesta este esențial pentru o bună funcționare a sistemului nervos, susține sistemul muscular și osteoarticular, întărește sistemul imunitar, menține o bună funcționare a inimii, ajută la reglarea nivelului glucozei în sânge sau a glicemiei, susține sinteza de proteine și un tonus mai bun al organismului. Deși încă nu este dovedit științific pe deplin, la ora actuală sunt studii clare care susțin faptul că un nivel normal al magneziului în sânge este asociat cu un control mai bun al hipertensiunii arteriale, o incidență mai mică a bolilor de inimă și a diabetului zaharat.
- Care sunt cele mai importante boli și semne clinice asociate cu deficitul de magneziu?
Din categoria bolilor asociate cu deficitul de magneziu, cele mai frecvente sunt bolile de inimă și hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și osteoporoza. Toate aceste boli se încadrează în categoria afecțiunilor cronice care presupun tratament îndelungat sau chiar pentru tot parcursul vieții.
Deficiența de magneziu mai este asociată frecvent cu migrene, oboseală cronică și slăbiciune generalizată, tremur al mâinilor, nervozitate sau somnolență. În unele cazuri, carența de magneziu poate fi asociată și cu semne digestive, însemnând aici pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături sau chiar pofta de a mânca dulce, în special ciocolată. Alte semne asociate cu un nivel scăzut al magneziului în sânge, întâlnite mai ales în cazul tinerilor, includ furnicături resimțite în picioare sau mâini și spasme sau crampe musculare moderate până la severe, care de cele mai multe ori sunt extrem de dureroase.
- Care sunt cauzele principale ce staul la baza unui nivel scăzut de magneziu?
În cele mai multe cazuri, principala cauză a deficienței de magneziu este un aport alimentar scăzut. Carențele alimentare de magneziu se pot datora fie dietelor drastice prelungite, fie unor obiceiuri alimentare nesănătoase, sau consumului crescut de băuturi alcoolice. Alte cauze includ diferite tratamente medicale cu protectoare gastrice, chimioterapice, afecțiuni digestive cronice sau intervenții chirurgicale de îndepărtare a glandelor paratiroide sau a tiroidei.
Cum prevenim deficitul de magneziu?
Acidul orotic este un component natural de transport al electroliților în corp și un bun protector celular. Suplimentele de orotat de magneziu sunt printre cele mai bune surse. Acestea au la bază o combinație unică de magneziu și acid orotic, acesta din urmă fiind denumit și vitamina B13.
O dietă sănătoasă echilibrată, bogată în legume verzi, salate, cereale integrale, nuci și semințe, poate preveni carențele de magneziu și poate chiar corecta deficiențele ușoare. În cazul carențelor importante, este bine să consulți un medic pentru stabilirea unui protocol de tratament adecvat care să includă fie suplimente alimentare, fie tratament injectabil intravenos.
Un stil de viață sănătos poate sta la baza prevenției multor boli cronice și carențe de vitamine și minerale. Mai mult, un plus de grijă față de alimentele și lichidele consumate zilnic poate face diferența dintre un corp sănătos și unul afectat de diverse boli metabolice și nutriționale.