Calendar ortodox 2018, 14 octombrie. Sfânta Parascheva, făcătoarea de minuni

14 octombrie 2018 0:57   Horoscop
Ultima actualizare:

Sfânta Cuvioasa Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, în Calendarul ortodox 2018. Biserica Ortodoxă o prăznuiește cu evlavia cuvenită pe una dintre cele mai populare sfinte, Cuvioasa Maică Parascheva, în fiecare an, pe data de 14 octombrie.

În ziua de prăznuire pentru Sfânta Parascheva, credincioșii vin în pelerinaj la Iași să se roage la moaștele Cuvioasei Parascheva, făcătoare de minuni și mereu folositoare. 

Sfinții zilei de 14 octombrie septembrie, în Calendarul ortodox 2018: Sfânta Parascheva

În România, ţara de adopţie a Cuvioasei Parascheva, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotind  icoana sa făcătoare de minuni. În același timp, credincioşii din Capitală și din multe localități din Muntenia, care nu ajung în pelerinaj la Iaşi, vin să se roage la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu). Acest sfânt lăcaş poartă hramul Cuvioasei Parascheva și adăposteşte părticele din sfintele sale moaşte.  

Una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei este Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și drept Sfânta Paraschiva sau Sfânta Vineri. Sfânta Cuvioasă Parascheva este pomenită, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, iar sute de mii de credincioși merg la pelerinaj la Iași, pentru a se ruga. Sfânta Cuvioasa Parascheva este sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite numeroase minuni, vindecări miraculoase, atât în timpul vieții, cât și după. Poveștile relatează cum oamenii au mers la moaștele Sfintei Paraschiva și au reușit să scape de diverse boli. 

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI într-o familie de creştini de neam bun şi înstăriţi, în localitatea Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol.

Documentele vremii menţionează că tânăra Parascheva a fost un sprijin material şi moral pentru săracii din localitatea natală. În repetate rânduri, Cuvioasa le-a dăruit săracilor hainele sale şi s-a îmbrăcat cu hainele lor  modeste, chiar dacă tatăl ei a pedepsit-o pentru acest lucru.   

După moartea părinţilor, Cuvioasa Parascheva le-a împărţit săracilor toate bunurile sale şi a ales calea pustiei, spre ținutul Pontului.

Cuvioasa Parascheva a intrat în monahism

În apropiere de Constantinopol, impresionată de Mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Heracleea, tânăra  Parascheva a intrat în monahism  şi a trăit în această mânăstire vreme de cinci ani. Apoi a plecat în Țara Sfântă, pe urmele Mântuitorului Iisus. Acolo Cuvioasa Parascheva a mers pe urmele Mântuitorului, acolo unde  Acesta a propovăduit și a pătimit pe Golgota.

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Istoria sărbătorii

Sfânta Paraschva a murit la 27 de ani

Cuvioasa Parascheva a trăit în anonimat în satul Epivat timp de doi ani. La vârsta de 27 de ani, Cuvioasa Parascheva și-a dat sufletul. Fără să știe cine este, localnicii au îngropat-o pe Cuvioasa Parascheva ca pe o creştină străină de acele locuri, împlinind datinile de înmormântare din acele vremuri.   

Trupul Cuvioasei, descoperit din întâmplare

Din scrierile bisericești află că, mai târziu, trupul Sfintei Parascheva a fost descoperit din  întâmplare, când localnicii săpau pentru a îngropa trupul unui marinare care murise pe o corabie. Se spune că ei au  descoperit trupul Cuvioasei Parascheva neputrezit, care emana o mireasmă specifică moaştelor. Cu toţii au hotărât s-o înhumeze pe tânăra necunoscută alături de trupul corăbierului. La scurt timp, creştinului care a săpat groapa i s-a arătat în vis o împărăteasă, care era chiar Sfânta Parascheva, care îi spunea că moaștele descoperite trebuie pus la loc de cinste, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Biserica Sfinţii Apostoli din Epivata. În acest loc de închinare, moaştele Cuvioasei Parascheva au rămas timp de 200 de ani, iar de atunci, documentele vremii au consemnat primelor minuni, care au apărut în toate lăcaşurile de cult, acolo unde erau strămutate moaştele Sfintei: în cetatea Târnovei, apoi la Belgrad, iar din secolul al XVI-lea, la Constantinopol, aşa cum povesteşte Meletie, Mitropolitul Atenei. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. 

Pelerinaj anual la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva

Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox a început încă de acum câteva zile, la Iaşi, la moaștele Sfintei Parascheva. Încă de dimineaţă, mii de oameni înconjuraseră Catedrala Mitropolitană, iar câteva sute, mai norocoşi, intraseră deja înăuntru. Toţi aşteptau însă acelaşi lucru: momentul în care racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva urma să fie scoasă spre închinare.Sute de mii de persoane sunt aşteptate în aceste zile în capitala Moldovei pentru a o prăznui pe Cuvioasa Parascheva.Cuvioasa Parascheva este cunoscută şi ca ocrotitoarea Moldovei, iar an de an, credincioşi din toate colţurile ţării vin special la Iaşi pentru a-i lăsa o rugăciune şi o mulţumire.

150 de autocare cu pelerini din Voluntari vor ajunge la Iași pentru Sfânta Parascheva

Minunile Sfintei Cuvioase Parascheva

Minunile Cuvioasei sunt nenumărate, printer care și vindecările, iar oamenii merg an de an la moaște pentru a se ruga. Printre minunile săvârșite de Sfânta Parascheva se numără și câteva pe care oamenii le-au povestit din generație în generație.

  • Unui copil de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc graiul. Atunci mama a luat copilul în braţe şi a venit să ceară ajutorul Sfintei Parascheva. Pe când se ruga ea cu lacrimi, deodată copilul a strigat: „Mamă, mamă! Aici este Doamne, Doamne!“.
  • Un preot din Ardeal povesteşte că era bolnav de plămâni şi făcând foarte multe injecţii cu antibiotice, a simţit că începe să orbească. Când s-a dus la doctor, acesta i-a confirmat nenorocirea. Imediat, preotul s-a urcat în tren şi a venit la Iaşi. Era ora 22.00. Catedrala era închisă. Atunci a stat în genunchi, afară, lângă peretele unde erau moaştele Sfintei Parascheva, s-a rugat câteva ceasuri, plângând. A doua zi a simţit că este sănătos.
  • O maică din Cheile Bicazului a venit la Sfânta Paraschiva, fiind având probleme cu urechile, nu mai auzea nimic şi avea şi dureri. A stat trei zile în rugăciuni cu lacrimi şi a plecat complet sănătoasă.
  • O femeie care a lucrat mulţi ani în Sfânta Mitropolie mi-a povestit că o durea un picior tare rău. Ea s-a rugat mereu la Sfânta Paraschiva să-i aline durerea, într-o noapte a visat pe Sfânta Paraschiva care s-a atins de piciorul ei şi i-a spus: "Acuma n-are să te mai doară". Şi, într-adevăr, aşa a fost.
  • O altă minune s-ar fi petrecut la racla Sfintei Parascheva de la Iasi, la 14 octombrie 1951. De hram, pe când oamenii asteptau la rând să se închine, au venit si două crestine bătrâne din Focsani și s-au adresat Arhimandritului Cleopa:
  • - Părinte, dă-ne voie să ne închinăm la Cuvioasa Parascheva, fără să mai stăm la rând, că suntem bolnave, si să-i punem sub cap această pernă, pe care i-am adus-o de acasă drept multumire pentru ajutorul ce ni l-a dat!
  • - Dumnezeu să vă binecuvinteze, a zis Părintele Cleopa. Mergeti si vă închinati!
  • În clipa aceea, preotii si credinciosii au văzut un lucru cu totul sfânt: Cuvioasa si-a ridicat singură capul, iar după ce femeile i-au pus perna si s-au închinat, Sfânta Parascheva si-a lăsat iarăsi capul pe pernă.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Sfânta Parascheva, cunoscută ca Sfânta Vineri

Sărbătoarea Sfinei Parashceva este cunoscută în popor și sărbătoarea Sfintei Vineri. Pentru că minunile Sfintei Cuvioase Parascheva deveniseră cunoscute, ea a fost numita Vinerea Mare de toamna sau Vinerea celor 12 vineriÎn tradiția populară Sfanta Vineri era considerată stăpână peste lumea femeilor, îndeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea. 

Alți sfinți pomeniți pe 14 octombrie, în Calendarul ortodox 2018

  • Sfinții Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie si Chelsie;
  • Sfinții Mucenic Silvan; a Sfantului Mucenic Petru Avselamul;
  • Sfinții Eftimie si a patruzeci de sfinti mucenici din Egipt si Palestina.

Citește și:

Calendar ortodox 2018, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Când pică Paştele între anii 2016-2025. Cum se calculează

Mai multe