De Înălțare, scriitorii îndrăgiți au primit lumină la Cimitirul Bellu Ortodox

25 mai 2017 18:36   Horoscop
Ultima actualizare:

Potrivit tradiției creștine, moștenite din moși- strămoși, în ziua de Înălțare, creștinii ortodocși merg în cimitire să aducă lumină celor mai dragi persoane din viața lor-părinți, rude, prieteni și persoane pe care le-au prețuit când acestea erau în viața pământeană.

În ziua de Înălțare, pe Aleea Scriitorilor, unde își doarme somnul de veci Poetul Nepereche în Cimitirul Bellu Ortodox, majoritatea mormintelor erau împodobite cu flori și cu frunze de paltin. Mulți bucureșteni au venit chiar în  ajunul sărbătorii de Înălțare la mormintele scriitorilor,  au aprins candele și lumânări, punctul de reper fiind Mormântul Poetului. În ziua praznicului, ținând seama de Buletinele Meteo, admiratorii scriitorilor au venit la cimitir dis- de dimineață. Și multe persoane din provincie, care au dorit  să sărbătorească praznicul Înălțării la rude în București au venit să aprindă lumină la mormintele celor mai îndrăgiți scriitori.

Flori și frunze de paltin la mormintele scriitorilor

Mai mulți credincioși din județul Argeș au vrut să împlinească ritualul cu frunze de paltin și ”la fruntea”scriitorilor, deoarece în multe localități din județ se crede că frunzele de paltin  alungă strigoii. De aceea, o bunică din zona Muscelului spunea că este firesc ca mormintele să fie protejate cu frunze de paltin, pentru ca toți scriitorii să se odihnească în pace. În ziua de Înălțare, pe la ora prânzului, în București ploua cu găleata. Pe Aleea scriitorilor, la adăpostul umbrelelor, două doamne aprindeau căndeluțe și puneau buchete de flori : liliac și trandafiri multicolori la mormântele scriitori îndrăgiți: Mihai  Eminescu, Adrian Păunescu și Ion Luca Caragiale. După ce s-au recules la cele trei morminte, vizitatoarele au pus căndeluțe, protejate de ploaie cu folie de polei, și la mormintele criticului Geoge Călinescu, la scriitorilor Mihail Sadoveanu și la Marin Preda. Când ploaia s-a mai liniștit au mai venit și alți vizitatori. În scurt timp, pe toate mormintele au fost depuse flori și frunze de paltin, dovadă că tradiția referitoare la aceste frunze este destul de răspândită și în București, și în țară. Toți cei veniți pe Aleea Scriitorilor, la punctul de reper Mihai Eminescu (deoarece și în alte zone din Cimitirul Bellu sunt înmormântați scriitori) luminile aprinse la mormintele scriitorilor, ca și în ziua de Paște, sunt o dovadă concretă că românii, indiferent de condiția lor socială, nu uită că ”mințile luminate” ale țării nu trebuie uitate niciodată.        

Mai multe