Denia din Vinerea Mare: Tradiţii care ocrotesc familia de necazuri
Pentru credincioși, Vinerea Mare, numită şi Vinerea Neagră, este cea mai tristă zi din an. În Vinerea Neagră din Săptămâna Patimilor Domnului, creștinătatea rememorează evenimentele dramatice parcurse de Iisus, în ajunul morții sale. În această zi din Săptămâna patimilor, Iisus a fost judecat, umilit, schingiuit și răstignit pe cruce.
Seara Prohodului rememorează așezarea lui Iisus în mormânt
În Vinerea Mare, seara, în biserici se oficiază Denia Prohodului. Credincioșii merg în procesiune în frunte cu preoţii și ocolesc sfântul lăcaș de trei ori. După aceea, ritualul continuă și participanții la procesiune trec pe sub Sfânta masă (Epitaful), o pânză pe care este imprimată icoana înmormântării Mântuitorului. La sfârşitul procesiunii, Epitaful este aşezat pe Sfânta Masă, în mijlocul bisericii, unde rămâne până la slujba de Înălţare a Domnului.
După slujba Prohodului, credincioșii duc acasă o lumânare aprinsă
Potrivit tradiției, în multe localităţi din Multenia, după slujba Prohodului, credincioşii duc acasă o lumânare aprinsă, ”Lumina Prohodului”, care simbolizează așezarea Domnului Iisus în mormânt. Cu lumânarea aprinsă, credinciosul înconjoară locuința sa. Acest obicei este practicat de credincios, an de an, pentru a-și proteja locuinţa şi familia de necazuri şi de boală.
Sfinții părinți recomandă credincioșilor Postul negru
În ziua de Vinerea Mare, sfinţii părinţi recomandă credincioșilor să ţină post negru. Dacă unii credincioşi nu pot să respecte postul negru, aceștia nu trebuie să mănânce urzici. De asemenea, în orice preparat culinar ei nu trebuie să adauge oţet, deoarce lui Iisus i s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit.
În Vinerea Mare credincioșii trec pe sub Sfânta Masă
În Vinerea Patimilor se păstrează o tradiţie care îndeamnă enoriaşii ca în această zi, până seara, să ducă flori la biserică pentru Hristos şi să treacă pe sub Sfântul Aer ( masă) de trei ori. Împlinirea acestei vechi tradiții aminteşte de cele trei potigniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, când îşi căra crucea în spate.
Postul negru, pentru sănătate și împliniri, un an întreg
În toate zonele țării, în Vinerea Mare vârstnicele respectă datina postului negru pentru ca în acea familie să se adune bucuriile. Seara, femeile în vârstă participă la Denia Prohodului şi totdeauna ele iau anafură din biserică pentru toţi membrii familiei.
Și tinerii necăsătoriți respectă postul negru
Tot în această zi, ţin post negru mulţi creştini tineri necăsătoriţi. Există credinţa că postul negru împlinit de ei în Vinerea Mare îi fereşte de boli, le aduce în viață sufletul-pereche şi prosperitate în casă, un an întreg.
În mediul rural, se rostesc descântece de alungare a pagubei
În lumea satelor, gospodinele se roagăla Sfânta Vineri să le scape de necazuri. De asemenea, cele care cred că asupra casei lor s-au făcut farmece, rostesc în zorii zilei descântece de alungare a bolilor şi a pagubei :”Aşa cum este Vinerea Seacă , tot aşa să sece şi bolile, şi paguba, din casa noastră”. Ritualul este însoţit de post negru.
Cine se împărtășește în Vinerea Mare primește ajutor de la Iisus
De asemenea, cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare va primi ajutor de la Hristos pentru rezolvarea problemelor spinoase, până la Paştele următor.
Un ritual care-i însănătoșește pe bolnavi
Tradiţia spune că în Vinerea Mare este bine ca persoanele bolnăvicioase să facă baie înainte de răsăritul Soarelui, pentru a fi viguroase tot anul.
Să respectăm interdicţiile din Vinerea Mare
În această zi, femeile nu trebuie să coacă pâine şi cozonaci; tradiţia spune că persoanele care respectă acest obicei este ocrotită de Maica Domnului care nu-i arde mâinile.
Gospodinele n-au voie să spele rufe, să țeasă sau să toarcă
Până-n Vinerea Mare se termină curăţenia generală. În Vinerea Mare, gospodinele nu trebuie să spele rufe, să ţeasă, să toarcă sau să arunce lături în faţa casei. Respectând aceste interdicţii, nimic rău nu se va apropia de casa lor.
Interdicții pentru bărbați
Totodată, în Vinerea Mare gospodarii nu trebuie să meargă la câmp, nu trebuie să are, nu este bine să semene sau să sădească pomi, deoarece pomii și semănăturile nu vor da roade.
Vinerea Mare este zi de reconciliere cu duşmanii
Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii și de iertare a persoanelor ranchinoase. Să ne iertăm unii pe alții, să ne rugăm unii pentru alţii și, într-un gând, să-l mărturisim pe Hristos Cel înviat.
Prognoză meteorologică
Din vremuri îndepărtate se spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat; dacă va fi vreme bună, anul nu va fi prea roditor.
Gospodinele Încep pregătirile pentru Sărbătorile Pascale
În această zi, gospodinele încep pregătirile pentru masa sărbătorească de Paşte. Acum se alcătuiește lista preparatelor pascale ținând seama de preferințele și de starea de sănătate a oaspeților.