În Lunea Rusaliilor (17 iunie), Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfânta Treime

14 iunie 2019 19:58   Horoscop
Ultima actualizare:

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, pe 17 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Sărbătoarea este declarată zi nelucrătoare pentru majoritatea salariaţilor.

De-a lungul timpului, în ziua de Sfânta Treime, s-au păstrat numeroase tradiții

 În această zi de-a lungul timpului,  s-au  păstrat  o serie de tradiții:  De exemplu, în  Oltenia, plantele de leac încă se mai sfinţesc: se adună plantele de soc, de tei, rugul de mure și jaleșul pentru medicina populară.  În Moldova , Muntenia  și Banat  era specific pelinul care se purta la brâu, pentru alungarea ielelor.  În centrul  Transilvaniei se  împleteau coronițe din flori de câmp și din spice de grâu  care erau purtate  de tineri  la celebrarea căsătoriilor.  Acum , la sărbătoarea Sfintei Treimi, creştinii sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, iar  aceste plante  sunt  folosite ca leacuri în timpul anului.

Plantele se sfințesc numai până la Sânziene

În tradiţia populară se sfințesc aceste  plante  numai  până la Sânziene, deoarece  până la această dată  ele au puteri vindecătoare.  ”La Sărbătoarea Sfintei Treimi ramurile de tei au o simbolistică aparte. Există convingerea că teiul apără gospodăriile de grindină sau de duhurile rele . De aceea, flăcăii le culeg din păduri, apoi  le sfințesc la  Biserică,  iar credincioşii le aduc acasă şi le pun la icoane”, explică părintele Paul Tudorache, parohul bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi . În numeroase zone ale țării, există și alte obiceiuri la sărbătoarea Sfintei Treimi  care menționează că nu este bine să muncim în această perioadă, pentru că zânele se supără pe  toți cei ce nu le respectă sărbătoarea.

Prin Pogotârea Duhului Sfânt a apărut un organism  nou, Biserica

 redința Ortodoxă  susține că, ”La Cincizecime, prin Pogorârea Duhului Sfânt a apărut un Organism cu totul nou, un Așezământ divino-uman, Biserica. Coborârea peste Apostoli a Duhului, darurile și harismele primite de ei, predica și botezul primilor oameni constituie întemeierea Bisericii creștine, ca o comunitate a credincioșilor, dar și ca instituție”.

Mai multe