În seara zilei de miercuri, 14 noiembrie, ortodocșii sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului
În seara zilei de miercuri, 14 noiembrie, potrivit tradiției, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului. Această sărbătoare este un prilej de petreceri în familie, iar la masa sărbătorească se adună rudele gazdei și prietenii familiei.
Totdeauna, masa sărbătorească este așezată lângă icoană, la răsărit
Respectând tradiția creștină, la sărbătoarea Lăsatul Secului de Crăciun, masa sărbătorească este aşezată la răsărit, lângă o icoană. De secole, această orânduială aminteşte despre aspectul său sacru : masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşează o pâine preparată în casă şi sare.
Obiceiul tradițional, ritualul cu pâine și sare, amintește de ospitalitatea populară
La începutul mesei festive se împlinește obiceiul tradițional: invitații gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, iar acest obicei tradiţional, care aminteşte de ospitalitea populară, anticipează relații armonioase între persoanele care petrec la această sărbătoare
Gazda împodobește masa sărbătorească cu bucate tradiționale
Pentru sărbătoarea de Lăsatul Secului, un prilej de distracție al gazdelor alături de cele mai dragi persoane din viața lor, gospodinele împodobesc masa festivă cu bucate tradiționale: aperitive, ciorbe, preparate din carne, sarmale, friptură de pasăre, plăcinte cu brânză, delicatese cu dovleac și mere. La această sărbătoare tradițională, la loc de cinste stau sticlele cu vin și cu țuică din noua recoltă.
Mesenii sunt serviți cu bucatele preferate
Totdeauna gazda află din timp preferințele culinare ale musafirilor, iar aceștia vor fi serviți cu acele bucate preferate. De aceea, este un prilej ca fiecare invitat să se răsfețe din belșug cu preparatele culinare pe care le adoră în zilele de sărbătoare.
La masa sărbătorească se consumă alimentele care atrag sporul în familie
De-a lungul secolelor, la masa sărbătorească se consumă anumite alimente care atrag sporul în familia care petrece în seara de Lăsatul secului. La aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Desigur, ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm” în necazuri. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.
Hrana, ca dar al lui Dumnezeu, are valențe spirituale nebănuite
În zi de sărbătoare, la Lăsata Secului , ca dar al lui Dumnezeu, hrana are valenţe spirituale de nebănuit. Pentru români, Lăsata Secului, înainte de Postul Crăciunului, este o zi de sărbătoare; de aceea, în calitate de gazde, ei trebuie să împodobească masa cu cele mai bune bucate prin care ele să cinstească în casa lor, după datina străbună, sărbătoarea din ajunul Începutului de Post.
O datină din străbuni : Găina care anticipează starea vremii
O datină din străbuni este respectată în fiecare familie. De la masa festivă nu trebuie să lipsească găina sărbătorii de Lăsatul Secului. Aceasta este prezentată mesenilor pe o tavă specială: dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea; în cazul în care găina are pieptul fără grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate.
În comunitățile ortodoxe, sărbătoarea este însoțită și de interdicții
Pe lângă preparatele culinare specifice, sărbătoarea de Lăsata Secului este însoțită și de unele interdicții tradiționale. În multe gospodării din Ardeal, femeile nu au voie să toarcă, să coase, să spele rufe, pentru ca gospodăria lor să nu fie lovită de boli și de necazuri.
Se împlinește ritualul cu usturoi care alungă spiritele rele
În seara de Lăsatul Secului, mai ales în zonele rurale, gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei pentru a alunga orice rău şi spiritele păguboase din căminul lor. Bunicii respectă sărbătoarea pentru a atrage bucuriile în familie. În toate zonele geografice, bunicii spun că ei respectă sărbătoarea pentru ca membrii familiei și animalele de povară să fie sănătoși, iar furtunile și grindina să nu le distrugă recoltele. De asemenea, femeile lucrează numai până la amiază pentru a avea spor în casă în anul viitor.
Se practică postul negru pentru atragerea ursitului
Prin tradiţie, pentru atragerea ursitului fetele bătrăne practică postul negru în această zi pentru a afla care este ursitulul lor. Fata care respectă această tradiție se va căsători în anul următor, după Paşte.
Fetele necăsătorite participă la ritualul ”Bătutul pernelor”
În multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”. La acest ritual, fetele vor să îmblânzească soarta și ursitul să vină mai repede în viaţa lor.
În această zi se oficiază ultimele nunți din acest an.
Tot acum se oficiază ultimele nunţi din acest an, pentru că, din data de 15 noiembrie, până după Bobotează, nu se mai fac nunţi.
Frimiturile de la masa festivă se dau păsărilor sălbatice
Frimiturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice. Există convingerea că toate suratele lor nu vor ciuguli recoltele în anul viitor.
Resturile de la masa festivă se aruncă spre răsărit
Alte resturi de la masa de Lăsatul Secului se aruncă spre răsărit. Ritualul urmărește același scop: să protejeze gospodăria de pagubă.
Se împlinesc obiceiurile din străbuni pentru alungarea spiritelor rele
Din vremuri îndepărtate, de Lăsatul Secului gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din acea casă să renunţe la post. În unele zone geografice, se crede că vasele în care s-au pregătit bucatele de dulce pot să șe folosească după ce se spală ; în schimb, lingurele trebuie înlocuite cu altele noi, în timpul postului.
Femeile dau de pomană turte de mălai
În această zi, femeile prepară turte de mălai și le dau de pomană pentru rudele plecate la viața veșnică. De asemenea, ele dăruiesc astfel de turte săracilor, pentru ca persoanele bolnave din familie să se însănătoșeașcă.
Nu se împrumută nici un lucru din casă, pentru a proteja casa de lupi
Gospodarii nu trebuie să împrumute nici un lucru din casă, pentru că altfel se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat.”Lăsatul Secului în percepția ortodoxă are o însemnătate deosebită atât pentru trup, cât și pentru suflet, devenind chiar o sărbătoare. Creștinii obișnuiesc ca în acea seară să meargă unii pe la alții, finii pe la nași, să se bucure împreună consumând bunătăți culinare într-o diversitate absolută. Cu acest prilej se aprind și focuri în curți sau în fața casei. Lăsatul Secului a devenit o bucurie practicată de toți oamenii, indiferent de cele mai multe ori și de apartenența religioasă , cei din alte culte creștine vin în vizită la ortodocși pentru că această bucurie este un bun prilej de comunicare și de socializare între cei ce participă la această sărbătoare”, ne spune prărintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă (Bulevardul Nicolae Titulescu).