La 21 octombrie, ortodocșii îl preacinstesc pe Sf. Cuvios Visarion- un apărător al credinței ortodoxe în Banat și Transilvania

19 octombrie 2018 19:38   Horoscop
Ultima actualizare:

În Ortodoxie, Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion a fost remarcat ca un mare apărător al credinţei ortodoxe în Banat şi Transilvania. El a luptat împotriva unirii cu forţa a credincioşilor ortodocşi cu Roma. Sârb de origine, născut în Bosnia în anul 1714, cuviosul Visarion , foarte evlavios şi iubitor pentru viaţa pustnicească, a fost tuns în monahism în anul 1738 la mănăstirea Sfântul Sava din Ţara Sfântă.

În biografia sa se menționează că, după tunderea în monahism el a revenit în Serbia, s-a  nevoit câţiva ani într-o peşteră ca sihastru. Aici, pentru sfinţenia vieţii sale, Cuviosul a dobândit darul facerii de minuni.

Cuviosul Visarion  a fost trimis să apere credința ortodoxă

Patriarhul ortodox Arsenie de la Karloşitz a auzit despre viaţa şi nevoinţa Cuviosului; deoarece atunci era mare tulburare în Banat şi Transilvania în viața ortodocșilor, prin trecerea forţată la uniaţie a românilor ortodocşi, patriarhul l-a chemat pe Cuviosul Visarion, l-a hirotonit preot şi l-a trimis să apere dreapta credinţă în nord-vestul Carpaţilor. În ianuarie 1744, Cuviosul  Visarion a plecat în Banat unde a fost  primit de popor ca un adevărat sfânt. Mii de credincioşi l-au întâmpinat , au ascultat  povața sa  și au revenit în mijlocul  Bisericii Ortodoxe. Cuviosul Visarion a îndemnat  în drumurile sale poporul ortodox să rămână statornic la credința Bisericii apostolice.

 A mers printre credincioșii ortodocși  din Timişoara, apoi din  Lipova la  Arad și i-a convins pe ortodocși să nu părăsească credința ortodoxă și o mare mulțime de credincioși i-a ascultat pledoaria. Aici el a aşezat o cruce de lemn în mijlocul satului, iar ortodocșii au făcut impresionante pelerinaje sub brațele acelei Cruci a lui Hristos.  Apoi Cuviosul şi-a continuat misiunea ortodoxă de catehizare a credincioşilor. Miile de ortodocși veneau să-l asculte în numeroase localități precum Deva, Orăştie şi Săliştea Sibiului, dovedind că nu vor părăsi Ortodoxia.

 Din porunca împărătesei Maria Tereza Cuviosul a fost arestat 

   La 26 aprilie 1744, în drum spre Sibiu, a fost  arestat de armata austriacă şi dus sub excortă la Viena. Aici a fost judecat şi aruncat în cumplita temniţă de la Kufstein, din porunca împărătesei Maria Tereza. Pentru mărturisirea și apărarea credinței ortodoxe, Cuviosul  a suferit cumplite torturi: el a fost chinuit și legat în lanțuri timp de aproape un an, când și-a dat sufletul.

Cuviosul Mărturisitor  Visarion  a fost un luptător, un apostol, un   apărător  al Ortodoxiei  și a convins  numeroase sate ortodoxe  din Banat și Transilvania să  revină la credința strămoșească, la Biserica Mamă.     

Cuviosul Visarion a  fost canonizat și declarat ca Sfânt Mărturisitor

De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în februarie 1950 și l-a declarat "sfânt mărturisitor". Pomenirea lui se face în fiecare an în ziua de 21 octombrie.

Mai multe