La 22 iulie, Biserica o sărbătorește pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena și întocmai cu Apostolii

22 iulie 2016 17:05   Horoscop
Ultima actualizare:

La 22 iulie, creștinii din lumea întreagă o sărbătoresc pe Maria Magdalena, Apostol al apostolilor, prima femeie dintre mironosițe, martore la Răstignirea și Învierea lui Hristos. După 2000 de ani, Mâna stângă a uceniței Maria Magdalena este vie, este caldă, iar aceste moaște adăpostite în Mănăstirea Simonos Petras din Muntele Athos, au făcut, de-a lungul timpului, sute și sute de minuni.

În Evanghelii și în cele mai reprezentative scrieri religioase despre Hristos se menționează că, alături de cei 12 apostoli aleși de Iisus să-l însoțească și să fie purtătorii Lui de Cuvânt,  în preajma Învățătorului  au stat și  unele femei, apreciate, în egală măsură, ca și apostolii.  În această privință putem să nominalizăm doi  evangheliști riguroși (Luca 8,2 și Marcu 16,9) care  menționau în scrierile lor că Maria Magdalena este "o femeie din care s-au scos șapte draci", dar și cea dintâi dintre mironosițe care a adus apostolilor, vestea Învierii lui Iisus. Mai mult, în Evanghelia după Luca (8, 2), Maria Magdalena este menţionată ca fiind prima femeie vindecată de Iisus Hristos, pe care, apoi. l-a urmat. Se mai spune că ea stătea lângă Crucea lui Iisus când acesta era răstignit, că a vegheat la mormântul lui Iisus , iar în dimineaţa Paştilor a fost prima care a însoțit-o pe Maica Domnului la mormântul fiului său.  Iisus cel înviat i s-a arătat mai întâi Mariei Magdalena din care Iisus a scos șapte demoni și a vindecat-o. După Înviere, Iisus a trimis-o pe  mironosița Maria Magdalena să ducă apostolilor, vestea Învierii sale.  

Evanghelistul Marcu menționează câteva amănunte semnificative referitoare la momentele când Maria Magdalena stătea de veghe, tristă, la mormântul Învățătorului Iisus: ” Ea stătea afară lângă mormântul gol şi plângea şi plecându-se spre mormânt a văzut doi îngeri în veşminte albe, unde a fost trupul Lui Iisus. Îngerii au întrebat-o: ”Femeie, de ce plângi? Pe cine cauţi?” Ea a răspuns: ”Că au luat pe Domnul meu şi nu ştiu unde L-au pus!” Apoi, întorcându-se înapoi, a văzut pe Iisus, care a întrebat-o: ”Femeie, de ce plângi? Pe cine cauţi?” Ea crezând că este grădinarul, I-a zis:” Doamne, dacă Tu L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus şi eu Îl voi ridica!” Iisus iarăşi i-a zis: ”Marie!” Ea întorcându-se şi văzând că este Iisus, a exclamat în evreieşte: ”Rabuni!” (adică Învăţătorule). Apoi Iisus a trimis-o la propovăduirea Evangheliei şi Maria Magdalena a mers şi a vestit ucenicilor că a văzut pe Domnul. (Ioan 20,11-18).

Maria Magdalena este prima creștină care a rostit : ”Hristos a înviat!”

De asemenea, din Evanghelii aflăm alte amănunte semnificative legate de preocupările femeilor mironosițe de a îmbălsăma trupul lui Iisus: În  prima zi a săptămânii, duminica, femeile mironosițe au venit cu miresme la mormântul lui Hristos, pentru a unge trupul Său, după tradiție. Se crede că  Maria Magdalena a ajuns prima la mormânt și fiind uimită  că piatra de pe mormânt era ridicată și că mormântul era gol, nu  le-a mai așteptat pe celelalte femei. Ea a alergat să le vestească apostolilor ce a văzut la mormântul Învățătorului. De supărare, Maria Magdalena  nu l-a văzut pe îngerul, care le-a întâmpinat pe celelalte femei mironosițe și n-a auzit mesajul acestuia: Hristos a înviat.La mormânt au ajuns și Ioan și Petru. Maria Magdalena nu pleca de la mormânt și plângea, fiind convinsă că trupul lui Iisus a fost furat. În acest timp, spune scriptura, i s-au arătat doi îngeri. La scurt timp, i s-a  arătat și Hristos, pe care, pentru scurt timp, l-a confundat cu un grădinar, pe care-l roagă să-i spună unde a fost pus trupul lui Hristos. După alte clipe de neliniște, Maria Magdalena l-a recunoscut pe Iisus și a primit de la acesta misiunea să meargă și să vestească ucenicilor:"Mergi la frații Mei și le spune: Mă voi sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru". Atunci, ea a strigat cu bucurie: ”Hristos a înviat!”

Maria Magdalena a propovăduit în Biserica primară

De la întâlnirea cu Iisus cel Înviat, Maria Magdalena a propovăduit învățătura Acestuia în Fenicia, Egipt, Siria și la Roma, așa cum se menționează în diferite texte religioase.

După moarte, ea a fost înmormântată într-o peșteră din Efes

A fost înmormântată într-o peșteră din Efes, devenit loc de pelerinaj și de vindecare pentru multe boli. În anul 899, împăratul Leon al VI-lea Filosoful a hotărât ca moaștele Sfintei Maria Magdalena să fie așezate în Mănăstirea "Sfântul Lazăr", în Constantinopol. În zilele noastre, racla cu mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena, făcătoare de minuni,  este așezată în Mănăstirea  "Simonos Petra" din Sfântul Munte Athos.

După 2000 de ani, mâna stângă a Mariei Magdalena este vie

Pelerini din lumea întreagă care vizitează această mănăstire au constat că mâna stângă a mironosiței Maria Magdalena, cea dintâi martoră a Învierii lui Hristos, și după două mii de ani păstrează, în mod surprinzător, dar palpabil, o căldură naturală. Cu această mână, mironoșița Maria Magdalena a atins veșmântul lui Iisus cel Înviat. Pelerinii impresionați de  întâlnirea cu aceste moaște, spun că mâna stângă a Mariei Magdalena este făcătoare de minuni, iar acest odor religios, cel mai de seamă din Mănăstirea Simonos  Petras, este aducător de  bucurii și transmite o mireasmă deosebită. Aceste sfinte moaște au făcut sute și sute de minuni acolo unde a fost dusă pentru a fi de ajutor, la ceas de cumpănă , în multe comunități creștine: a vindecat boli grave, a protejat culturile distruse de  invazii de insecte și de viermi, a stins incendii care s-au întins pe suprafere uriașe în zona unor mănăstiri. Maria Magdalena, vindecată  de Iisus de demoni, pentru smerenia și pentru Credința ei  a primit de la Învățătorul Iisus  nu numai tămăduirea de demoni, ci și un nou sens al vieții, comuniunea cu Dumnezeu. De aceea, ucenica Maria Magdalena a fost învrednicită să fie Apostolul Apostolilor.  

Mai multe