La 23 aprilie praznic creștin: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un martir purtător de Biruință
Sâmbătă, pe 23 aprilie, Bisericile ortodoxe îmbracă haine de sărbătoare. În toate lăcașele de cult, clericii și credincioșii vor aduce slavă și închinare Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. În această zi, Ortodoxia prăznuiește un praznic mucenicesc și îi acordă Marelui Mucenic o zi specială de cinstire.
Ce trebuie să știe creștinii despre Marele Mucenic Gheorghe
Mare Mucenic Gheorghe este sfântul care, peste secole, a cuprins în îmbrățișarea sa Biserica și pe toți credincioșii din toate colțurile lumii. De secole, în momentele de mare necaz, credincioșii de pretutindeni îl cheamă în ajutor. De numele lui se leagă numeroase împliniri miraculoase: în zonele geografice unde Ortodoxia nu a pătruns , Sfântul Gheorghe vine nechemat. Mai mult, documentele religioase menționează că numele Marelui Mucenic este strigat de credincioși neîncetat pentru a-l ruga să-I ajute să biruiască boala, neputința și orice rău care le sufocă existența. În orice țară creștină există lăcașuri de cult care poartă hramul Marelui Mucenic, dar se mai păstrează și ruinele unor biserici seculare, înălțate pentru pomenirea Purtătorului de Biruință.
S-a născut într-o familie de creștini înstăriți
Documentele religioase menţionează că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în ţinutul Capadochiei, leagănul creştinătăţii, într-o familie de creştini înstăriţi, posesorii unei averi impresionante în acel ţinut.
Marele Mucenic a avut curajul să-și mărturisească iubirea sa pentru Hristos și a adus la dreapta credință numeroși păgâni care să vină în ajutorul contemporanilor sufocați de necazuri.
Din copilărie, Sfântul Gheorghe a rămas orfan de tată, un cunoscut martir al credinţei în Hristos din secolul al IV-lea. Nefericitul eveniment din viaţa familiei tânărului Gheorghe a îndemnat-o pe mama sa să se mute împreună cu fiul ei în Palestina.
A îmbrățișat o carieră militară
Tânărul Gheorghe a urmat cele mai importante şcoli din vremea sa, apoi a îmbrăţişat o carieră militară în armata romană, reuşind să urce treptele ierarhiei în acest domeniu, până la demnitatea de comandant în armata împăratului Diocleţian. Anul 303 a fost o etapă de răscruce pentru creștinătate. Împăratul Diocleţian a emis un decret care înăsprea represaliile împotriva creştinilor.
Promisiunile împăratului Diocletian
Împăratul Dioclețian a promis că-i va cinsti cu daruri împărătești pe toți creștinii care se vor lepăda de Hristos și-l vor părăsi pe Mântuitor. Ca și tatăl său, comandantul Gheorghe a fost un creștin convins și s-a opus voinței împăratului.
Comandantul Gheorghe a suportat cu stoicism canoanele
Totodată, pentru a-l convinge să renunţe la credinţa creştină, împăratul Diocletian l-a întemniţat pe comandantul Gheorghe şi l-a supus torturilor cumplite, practicate în acea vreme: a fost lovit cu suliţa, tras pe roată şi aruncat într-o groapă cu var nestins. Acestea au fost doar o parte dintre torturile din care a supravieţuit, prin minuni dumnezeieşti, tânărul commandant. Nicio clipă însă, acesta nu şi-a renegat credinţa în Hristos.
În timpul detenţiei, Gheorghe a înfăptuit o minune
În perioada cât a fost întemniţat, tânărul comandant a înfăptuit o minune. Spre uimirea supraveghetorilor temniţei, Gheorghe a înviat trupul unui deţinut decedat în celula sa.
Credința fermă și eroismul său au influențat personalitățile vremii
Credinţa fermă, ca şi eroismul prea credinciosului Gheorghe au atras ca un magnet personalităţile de seamnă ale contemporanilor săi. Exemplul credinciosului comandant Gheorghe a fost urmat de un renumit magician al curţii imperiale şi de împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocletian; cei doi au îmbrăţişat credinţa creştină.
Comandantul Gheorghe n-a renunţat la credinţa creştină, de aceea, orgoliosul suveran a poruncit uciderea lui Gheorghe şi a Alexandrei, prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 303. După moarte, Sfântul Gheorghe a devenit un model de demnitate, de credinţă şi de curaj.
Cum a fost reprezentat Marele Mucenic în iconografia creştină
Sfântul Gheorghe este înfățișat în uniformă militară
Iconografia păstrează o imagine reprezentativă a sfântului venerat de lumea creştină: Sfântul Gheorghe este înfăţişat în uniformă militară, călare pe un cal alb, străpungând cu suliţa un balaur.
Sfântul Gheorghe omoară balaurul din cetatea Silena
O icoană foarte cunoscută de toţi creştinii face referire la o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, de un balaur care teroriza întreaga suflare a cetăţii.
Ce spune legenda despre fiorosul balaur
Legenda spune că lângă cetatea Silena a apărut un balaur uriaş și feroce. Pentru a îmblânzi cumplita reptilă, locuitorii cetăţii Silena au hotărât s-o hrănească dându-i de mâncare propriii lor copii. Într-o zi, un demnitar al oraşului urma să-şi jerfească unica fiică şi s-o dea ca hrană reptilei. Spre norocul demnitarului, Sfântul Gheorghe călătorea pe acele meleaguri și a omorât fioroasa reptilă. De asemenea, legenda mai spune că fiica demnitarului a legat leşul reptilei cu o sfoară şi l-a dus în cetate, unde i-a dat foc. Totodată, Sfântul Gheoghe n-a acceptat nici o răsplată de la părinţii fetei. Moartea balaurului, pripăşit în cetatea Silena, reprezintă lupta dintre bine şi rău.
”În România, Marele Mucenic Gheorghe, purtătorul de Biruinţă, este invocat în numeroase lăcaşuri creştine, binecuvântate cu hramul Sfântul Gheorghe. De asemenea, un braţ al Dunării aminteşte că, atunci când este invocat, Sfântul Gheorghe ocroteşte orice colţ de ţară şi de lume. Evlavia românilor, pentru unul dintre cei mai iubiţi sfinţi de pe mapamond, se reflectă şi în faptul că mulţi dintre ei poartă slăvitul lui nume", precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Capitală.