La 25 martie, creștinii ortodocși prăznuiesc Buna Vestire (Blagoveștenia)

23 martie 2017 18:51   Horoscop
Ultima actualizare:

În fiecare an, la 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire, cea mai importantă sărbătoare din Postul Mare al Sfintelor Paști și prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.

În cinstea sărbătorii, în acest Post, Biserica acordă  dezlegare la pește

La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă sărbătorește ziua în care Arhangherul Gavriil a vestit-o pe Maica Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Omenirii din robia păcatului. Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru întreaga creştinătate şi, de aceea, Biserica acordă celor care respectă Marele Post prima dezlegare la peşte din Postul Sfântului Paște.

Istoricul sărbătorii de Buna Vestire

Sărbătoarea Bunei Vestiri  este primul praznic menționat în documentele creștine. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost trimis de Dumnezeu, în mare taină,  la Templul din cetatea Nazaret la fecioara  Maria pentru a-i aduce o veste minunată: că ea îl va naște pe Iisus, cel care va mântui neamul omenesc. În Templul din Nazaret, Maria a petrecut mai mulți ani: de la vârsta de 3 ani și până când a împlinit 14 ani. De asemenea, documentele religioase menționează că în toți acești ani Fecioara Maria a primit hrană cerească de la îngerul Gavriil, cel care a fost trimis de Dumnezeu să-i aducă și minunata veste. La început, Buna Vestire a fost sărbătorită la date diferite în bisericile  creștine, până când a fost menționată ziua Nașterii Mântuitorului la 25 decembrie. Cu acest prilej s-a calculat și data praznicului de Buna Vestire, pe 25 martie , pentru toți creștinii.

Templul din Nazaret  a fost o școală de purificare sufletească

Documentele religioase menționează că în Templul din Nazaret, unde Fecioara Maria a petrecut până la vârsta de 14 ani, la etajul doi,  erau 30 de camere unde erau cazate temporar, pâna la vârsta căsătoriei, fecioarele din acel ținut. Părinții fecioarelor, credincioși apreciați în Nazaret  respectau o tradiție: ei  voiau ca fiicele lor să fie educate și supravegheate de preoții și arhiereii Templului până la data când ele împlineau vârsta să se căsătorească. În vremea petrecută la Templu, Fecioarele învățau cântări religioase și rugăciuni, dar împodobeau și veșmintele preoților cu broderii specifice și păstrau o curățenie desăvîrșită în incinta celor 30 de camera, erau orânduite pentru această școală care cultiva purificarea sufletească. 

Îngerul Gavriil i s-a arătat Mariei când aceasta împlinise 12 ani

Îngerul Gavriil i s-a arătat Mariei, pentru prima dată, pe când aceasta împlinise vârsta de 12 ani. Atunci, Arhanghelul Gavriil a fost trimis în mare taină de Dumnezeu unde Fecioara Maria își petrecea timpul,  după tradițiile ce se împlineau în Templu, pentru a-i aduce  o minunată veste.

În mod neaşteptat, camera în care Maria se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „ Tu vei naşte pe fiul Meu!”. Mesajul adus de înger a bucurat-o foarte mult pe Fecioara Maria. Din ziua când a primit minunata veste,  timp de doi ani, Maica Domnului  a aşteptat ca minunea aceasta, care se petrecea peste legea firii, să se împlinească.  

Între timp, părinții Fecioarei Maria trecuseră la viața veșnică

Potrivit Legii Vechi, după împlinirea vârstei de 14 ani, Maria trebuia să se întoarcă acasă. În timpul petrecut de Maria la Templul din Nazaret, părinţii ei, Ioachim şi Ana, trecuseră la viaţa veşnică şi Maria era orfană. Potrivit tradiţiei, după plecarea din Templu, numai  arhiereii sfântului lăcaş erau îndrumătorii şi ocrotitorii Mariei. Aceştia i-au spus că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că ea a fost dăruită lui Dumnezeu de părinţi.

Pe timpul nopții, 12 toiege au fost lăsate în altar

Pentru a afla cine va avea grijă de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi (printre care se număra  şi Iosif),  le-a dat câte un toiag şi le-a spus: „ Al cui toiag va înverzi până  mâine, acela va avea grijă de Fecioara Maria”. În timpul nopţii, cele 12 toiege  au fost lăsate în altar. Minunea s-a petrecut în ziua următoare.

A doua zi toiagul lui Iosif înverzise

A doua zi, când arhiereii au intrat în biserică au văzut că toiagul lui Iosif înverzise și pe el  se aşezase o porumbiţă albă.  Preotul Zaharia  a spus că, prin acest semn, Iosif era vrednic s-o protejeze pe  Fecioara Maria. Această minune i-a determinat pe arhiereii Templului Sfânt s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif.

Gavriil a fost trimis din nou să împlinească vestirea

Logodna Fecioarei Maria n-a schimbat cu nimic stilul său de viaţă.  După Legea Veche, logodna dura aproape un an, timp în care logodnicii locuiau în aceeaşi casă, fără ca ei să fie soţ şi soţie. În timpul logodnei, Maria şi-a petrecut timpul în post şi rugăciune. Atunci, Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil să-i împlinească Vestirea promisă în urmă cu doi ani. Sfintele Scripturi spun că în acel interval,  Fecioara Maria nu s-a îndoit nici o clipă că promisiunea primită, când era la Templu, se va împlini.

Revenirea Arhanghelului a emoționat-o pe Fecioara Maria

Revenirea Arhanghelului Gavriil a emoţionat-o pe Feciora  Maria. Cu acest prilej, arhanghelul i-a spus:  „Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt  se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui Tronul lui David , părintele Său. 

- Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat, a întrebat Maria?

La această  întrebare, Îngerul i-a răspuns Fecioarei Maria: „Duhul Sfânt se va pogorâ peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. )Luca 1, 32,33. După ce a primit vestea, Fecioara Maria a  spus :”Iată roaba Domului. Fie mie după cuvântul tău!” Şi Îngerul a plecat (Luca I, 26-38). După vestirea îngerului Gavriil, Fecioara Maria  a acceptat învoirea lui Dumnezeu.

„Vestea cea Bună, primită de Feciora Maria, va  fi transmisă prin Sfânta Evanghelie a lui Luca tuturor generaţiilor până la Sfârşitul veacurilor.  Buna Vestire este o sărbătoare cu mare impact spiritual asupra creştinătăţii, deoarece prin vestea primită de Fecioara Maria, Dumnezeu-Tatăl arată că va trimite un Mântuitor, pe domnul Iisus Hristos, pentru salvarea noastră din robia păcatului”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă ( B-dul Nicolae Titulescu din Bucureşti). 

Mai multe