La 6 august Praznicul Schimbării la Față a Domnului: Tradiții strămoșești care atrag norocul
În ziua sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului, de-a lungul secolelor, în spaţiul românesc se respectă tradiţii şi obiceiuri populare, transmise din moşi-strămoşi. Mai ales în mediul rural, respectarea acestor tradiții, obiceiuri și superstiții sunt asociate cu sporul în gospodării, cu sănătatea şi cu schimbările ce se petrec în natură, prilejuite de sosirea toamnei
Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, numită în popor Preobrejanie sau Obrejenie ( denumiri din limba slavonă – care înseamnă schimbare, transformare ) este precedată de Moșii Schimbării la Față. Cu acest acest prilej, în memoria rudelor decedate, creștinii dau de pomană fructe, în special struguri. Totdeauna, aceste ofrande se sfințesc la biserică. În această zi, boabele care se desprind de pe ciorchine poartă denumirea de ”coliva de struguri”.
În ziua praznicului, Biserica acordă dezlegare la peşte
Pentru bucuria praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, în Postul Adormirii Maicii Domnului Biserica acordă dezlegare la peşte, în orice zi a săptămânii este orânduită sărbătoarea. Cu acest prilej, credincioşii împart săracilor preparate din peşte şi fructe de toamnă.
Se sfinţesc recoltele
La sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele. Credincioşii este bine să ducă la biserică prinoase din roadele pe care le au în gospodărie pentru a fi binecuvântate de preot. După slujba de binecuvântare, pachetele cu aceste ofrande-fructe, bucate de post şi preparate din peşte se împart sărmanilor.
Să fie împlinită tradiția rugăciunilor
În ziua a mărețului praznic, tradiţia amintește credincioșilor că este bine ca sărbătoarea să fie trăită cu o intensitate sporită prin rugăciuni. Pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, credincioşii se roagă la bisericile care poartă hramul sărbătorii, merg în pelerinaje la bisericile şi la mănăstirile care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte.
Există credința că rugăciunile speciale alungă o patimă
În lumea creștină există tradiția ca, mai ales în această zi de sărbătoare, oamenii să se roage pentru a se elibera de o patimă (beţie, tutun, violenţe în familie). Rugăciunile speciale rostite în ziua praznicului îi vor ajuta să se vindece de patima dureroasă care le întunecă existența.
Cine se ceartă cu rudele și prietenii va avea necazuri un an întreg
O veche tradiție care trebuie respectată cu sfințenie se referă la menținerea climatului pașnic în ziua praznicului. Creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, mai ales cu rudele sau cu prietenii. Dacă această interdicţie nu este împlinită, în familia persoanei care a încalcat această tradiţie seculară vor predomina supărările timp de un an, până la viitoarea sărbătoare de Probejenie.
În calendarul popular, în ziua prazniculuii se schimbă lumina
Tradiția populară menționează că lumina devine mai blândă, frunzele își schimbă culoarea și iarba nu mai crește.
De asemenea, apa râurilor se răcește și nu mai putem să ne scăldăm; nici cerbii nu mai stau în apă să se răcorească…
Trebuie să respectăm sărbătoarea Schimbarea la Faţă
Atât în mediul urban, cât și în cel rural, sărbătoarea trebuie respectată de gospodari. Ei trebuie să trebuie să întâmpine sărbătoarea Schimbarea la Faţă cu evlavie; femeile să nu spele rufe, să nu arunce lături în curtea casei în ziua praznicului, iar curăţenia generală în gospodărie să se termine în ajunul sărbătorii. În casa persoanei care încalcă de bună voie această tradiţie, spalând rufe, se vor adăposti mii de insecte, chiar ploșnițele și păduchii.
În această zi, tinerele fete și femeile nu trebuie să se spele pe cap
Această interdicție trebuie respectată cu sfințenie, spun bătrânii, deoarece fetele și femeile vor rămâne fără podoabă capilară, așa cum nici iarba nu va mai crește viguroasă din această zi .
Dacă bărbații întîlnesc un șarpe pe câmp sau în grădină….
Dacă în calea unui bărbat apare un șarpe, pe câmp sau în fața casei, acesta trebuie să-l omoare, deoarece reptile devine un simbol al răului și pagubei.
Cine călătorește, rătăcește drumul
De asemenea, în ziua praznicului, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. Cine pleacă la drum lung, ar putea să revină acasă doar în… anul viitor, odată cu venirea berzelor.
În ziua praznicului, începe culesul fructelor
Fructele culese în ziua praznicului-mere, pere, struguri și prune poartă denumirea de ”pârga” anului. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului.
Probajele, ființe sfinte au rolul să facă dreptate
Din vremuri îndepărtate, în tradiţia populară, probajele erau considerate fiinţe sfinte, desemnate de Dumnezeu să facă dreptate. Persoana care a făcut rău semenilor din anturaj trebuie să-şi ceară iertare în această zi; în caz contrar, răufăcătorul va fi aspru pedepsit de probaje.
Un ritual strămoșesc alungă boala
Orice persoană care se confruntă cu o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor și să rostească urarea: aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa mea.
În ziua praznicului, apar primele semne de toamnă
În popor există convingerea că Schimbarea la Faţă este o zi de hotar între vară şi toamnă. De asemenea, pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul, iar toamna începe să-şi intre în drepturi, încet, încet. De acum, iarba nu mai creşte şi frunzele încep să se îngălbenească.
În această zi se culeg ultimele plante de leac
În această zi se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri sporite de vindecătoare. Ele se păstrează în pungi speciale în cămară și se folosesc în momente de mare cumpănă trupească și sufletească.
Pentru a avea o naștere ușoară
Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului Schimbarea la Faţă, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.
Sărbătoarea de Probeajen anticipează starea vremii
Dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă. Berzele se pregătesc să plece spre ţări mai calde, insectele şi şerpii se ascund sub pământ.
Rândunelele se pregătesc şi ele de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.
Să ne rugăm în bisericile cu numele hramului
Participarea la slujba praznicului în biserici ce poartă hramul Schimbării la Faţă a Domnului poartă noroc credicioşilor. De asemenea, în Bucureşti există două lăcaşuri :
Biserica Bărbătescu Nou, Cuţitul de Argint;
Adresa: Cuţitul de Argint , nr 1, sectorul IV.
Biserica Flămânda, Săraca;
Adresa: Strada Olimpului, nr 17, sectorul IV.